Марсианският хеликотер Ingenuity се издигна във атмосферата на Червената планета след 2-месечна пауза. Причината за нея стана аварийно кацане. Апаратът обаче отново се доказа като изключително издръжлив.

Вижте Марс през погледа на малкия хеликоптер Ingenuity >> >> >>

"Хеликоптерът извърши 136-секунден разузнавателен полет, посветен на събирането на изображения на повърхността на планетата", заявяват от НАСА и лабораторията за реактивни двигатели на CalTech.

Снимка на Марс от последния полет на Ingenuity

Снимка: NASA

Ingenuity измина само половината от този кратък полет, преди нещо да задейства код LAND_NOW, програмата на хеликоптера за полет при извънредни ситуации. В резултат на това Ingenuity се приземи при аварийно кацане. 

Причината за новото непланирано кацане е необходимостта от синхронизиране на камерата с апарата. НАСА е много доволна от възможностите на апарата и казва, че съвсем скоро той отново ще полети.

Първоначално учените очакваха, че след кацането в началото на 2021 година, Ingenuity ще може да функционира само един месец. Апаратът обаче вече функционира над 2 години на повърхността на Марс, извършвайки 54 полета.