Челябинският метеорит, който влезе в земната атмосфера на 15 февруари 2013 г., предизвика експлозия с мощност 500 килотона в тротилов еквивалент. Това е най-голямата стойност от 1908 г., когато Тунгуският метеорит пада на Земята, съобщи ТАСС.

За сравнение атомната бомба, пусната над Хирошима, е с мощност от 15 килотона или над 30 пъти по-слаба от експлозията на метеорита.

Олга Еретнова, доцент на катедрата по теоретична физика в Челябинския държавен университет, заяви това по повод годишнината от падането на небесно тяло.

Челябинският "суперболид" изглежда по-ярък от Слънцето. Падането на метеорита в Челябинск е сред десетте най-големи регистрирани в историята. Масата на откритите фрагменти от метеорита е около 1 тон. За сравнение, най-големият каменен метеорит е Джилин, паднал в Китай на 8 март 1976 г. Намерената маса на всичките му фрагменти е приблизително 4 тона.

Според Еретнова Челябинският метеорит е един от най-добре проучените. Той пада в гъсто населен район, за първи път са получени голям брой видео и фото материали, има голямо количество разкази на очевидци, различни инструментални данни. Около 300 научни статии са посветени на изследването му.

Челябинският метеорит навлезе в земната атмосфера на 15 февруари 2013 г. около 7,10 ч. московско време, причинявайки силна експлозия на височина 30-50 км и падане на множество фрагменти върху голяма площ в района на Челябинск. Експлозията е наблюдавана от стотици хиляди хора в Урал и Северен Казахстан. Най-големите фрагменти от метеорита са паднали в близост до езерото Чебаркул, на 78 км западно от Челябинск. Взривната вълна счупи прозорците в стотици хиляди къщи в Челябинск и околните населени места.