Изкуственото осветление през нощта влияе върху поведението на градската дива природа, показва скорошно проучване, публикувано в Nature Scientific Reports.

За изследването си учените картографираха нивата на светлина в град Чикаго, използвайки публично достъпни изображения на Земята, направени от астронавти от Международната космическа станция.

Проучването е само един пример за голямото разнообразие от научни изследвания, основани на изображения, направени от астронавтите на борда на МКС, използващи съоръжението Crew Earth Observation (CEO).

Вижте най-добрите снимки, направени от Crew Earth Observation >> >> >>

Други скорошни изследвания използват тези изображения, за да покажат, че градските зелени площи, които допринасят за благосъстоянието на хората, рядко са в непосредствена близост до мястото, където живеят хората, което ги прави по-малко ефективни.

Друго проучване разчита на снимките за картографирането на населението, важен инструмент за градско планиране, разпределение на ресурсите и предотвратяване на бедствия и реагирането на тях.

"Фотографията на астронавтите от космическата станция предоставя регионална и глобална перспектива на земните повърхности и какво се променя на там", споделя Уилям Стефанов, мениджър на Научното бюро за проучване на НАСА в космическия център "Джонсън".

Повечето спътници събират данни от едно и също място и около едно и също време на деня за определени интервали от време. Орбитата на МКС е такава, че станцията на практика не прелита единствено над Южния и Северния полюс. Това позволява заснемането на цялата планета, а достъпността на изображенията могат да помогнат дори на родната наука.