Атмосферата на Марс е доста по-различна от тази на Земята - тя има друг състав и 100-пъти по-малка плътност. Въпреки това небето над Земята и небето над Червената планета са доста по-сходни, отколкото мнозина предполагат - и на двете планети може да се наблюдават облаци.

Макар 95% от състава на марсианската атмосфера да е въглероден диоксид, там има още азот, аргон, кислород, метан и дори вода. Именно наличието на H2O спомага за появата на бели облаци в небето на Марс.

Вижте снимки от облаците на Марс >> >> >>

Марсианските облаци са съставени от ледени кристали на въглероден диоксид и вода. Те се формират по-високо от облаците на Земята, като понякога височината им достига до 100 километра над повърхността. В общия случай те се появяват в следствие на спад в температурите на най-горния слой на марсианската атмосфера, разпростиращ се от 100 до 200 километра надморска височина. Облаците от този тип са перести и се формират най-често през лятото.

Облаците на Марс могат да се формират и в близост до повърхността. Водните частици и въглеродът често се кондензират около финните прахови частици на Червената планета, които са били разпръснати от силен вятър.

Наскоро учените заснеха интересен облак, формиран над върховете на високия 20 километра марсиански вулкан Arsia Mons. В мрежата се появиха много слухове и коментари за възможно вулканично изригване, но учените заявиха, че става дума за типичен облак от воден лед.

От НАСА разкриват, че около високите марсиански вулкани често се образуват облаци с по-голямо съдържание на воден лед. Астрономите споделят, че освен с честите облаци около Arsia Mons, вулкана е интересен и с това, че им пещери и тунеловидни лавови тръби.