Метеорит експлодира над сибирския град Красноярск пред очите на местните жители. Космическият обект се е взривил в атмосферата и е бил видян от хиляди души. Преди по-малко от месец, на 15 март, метеорит отново се разби в покрайнините на Красноярск. На 18 декември миналата година над полуостров Камчатка избухна метеорит, чиято експлозия бе няколко пъти по-мощна от тази на атомната бомба над Хирошима, припомнят руските агенции.

От управата на града веднага са заявили, че метеоритът не е представлявал опасност и не е нанесъл никакви щети.

"Наистина се паникьосах. Заприлича ми на горящ самолет, устремил се към земята. Звукът, който издаваше също бе плашещ", споделя жител на руския град.

"На мен не ми приличаше на метеорит. Летеше сякаш паралелно на хоризонта и изведнъж изчезна", заявява една от очевидците пред РИА "Новости".

Жителите на Красноярск споделят, че докато метеорът от преди месец "сякаш затоплил въздуха" и "разтресъл земята", то сегашният обект единствено светел силно и издал звук.

Според учените причината за това е, че структурата на метеорита е била доста пореста, а той е избухнал на много голяма надморска височина. Експлозията обаче не е била мощна и хората на земята не са усетили почти нищо.

Оказва се, че в близкото минало над Русия са падали доста метеорити, като "предпочитаната" от тях територия е Сибир. Най-запомнящото се събитие бе Челябинският метеоритен взрив от 2013 г., който нанесе материални щети за милиони долари и рани над 1000 човека.

Учените споделят, че всяка година на Земята падат 84 хиляди обекта по-тежки от 10 грама. Много от тях остават незабелязани, дори и да предизвикат мощна експлозия, тъй като се "врязват" над океани или безлюдни зони. Водата покрива около 70 процента от повърхността, Антарктида е безлюдна, а на много места като Сахара или Хималаите почти няма хора.

От друга страна масовото разпространение на камери за автомобили в Русия и огромната ѝ територия улесняват записването на падащи метеорити в страната.

Някои експерти посочват, че в миналото над Красноярск често са документирани падащи метеорити, като през 1749 година е намерено паднало на Земята космическо тяло с маса 700 килограма. Според част от учените причината за това е, че край Красноярск има големи залежи на алуминий и други ценни метали.