НАСА показа още снимки от кацането на роувъра "Пърсивиърънс" на Марс, съобщават Скай нюз и Ей Би Си нюз. Кадрите бяха представени на пресконференция, протекла от Калифорния в онлайн формат.

На нея бяха показани всъщност първи три цветни снимки, направени от "Пърсивиърънс". На една от тях роувърът е на почти два метра от повърхността. На втората е уловена сянката му по повърхността, а на третата се вижда едно от колелата му и близките скали. Роувърът е направил още кадри и те ще бъдат показани от НАСА в скоро време. Засега точен брой на снимките не се съобщава, но те са повече от очакваното, казват специалисти. 

НАСА освен това разчита в близките дни да получи и първи аудиозапис от "Пърсивиърънс". Това може да стане или в края на тази седмица, или в началото на идната.

 

Снимки: АР/БТА

Представителите на НАСА казаха, че роувърът е кацнал на 2 километра от мястото, където е трябвало да се приземи. Смята се, че то е било речна делта, посочва Скай нюз.

"Моментът, за който с моя екип мечтаем от години, вече е факт", пишат от екипа, който ръководи мисията.

"Пърси", както наричат подвижната лаборатория, има големи способности. Може да копае на дълбочина 2 метра и се очаква да вземе десетки проби, които да бъдат изследвани на Земята. Дори системата му за кацане е революционна. "Пърсивиърънс" сканираше повърхността преди да кацне и активно променяше посоката си, за да избере оптимално място.

Снимки: АР/БТА

Мисията на "Пърсивиърънс" ще помогне човекът да стъпи на Марс. Това твърдят ръководителите на проекта, който вчера премина най-рисковата фаза - кацането на Червената планета. Основната мисия на марсохода остава търсенето на вкаменелости, които да доказват че в миналото е имало живот на Марс. Но паралелно с това има и други важни проучвания.