Днес е денят, в който всички ние за първи път можем да видим Слънцето в най-детайлното му изображение, някога запечатвано от Земята.

Соларният телескоп Даниел К. Иноуи, който се намира в Хаваи, е заснел Слънцето като една вряща оранжева супа, в която сякаш плуват пуканки. Всъщност мехурчетата, които се подуват и спадат, представяляват енергията и топлината, "извираща" от ядрото на гигантската звезда към повърхността й, разкриват от Ню Йорк Таймс, цитирайки НАСА.

Заснето в поразителни детайли, Слънцето е разделено на "ядки", които представялват клетъчни структури, всяка от които е с размера на щата Тексас. Горещите газове се издигат в центрове на клетките, охлаждат се и след това потъват обратно в тъмната материя, разделящи клетките.

Ако трябва да сме по-детайлни, тук, на около 130 милиона километра от звездата, която ние наричаме слънце - всяка секунда термоядрени реакции в центъра й превръщат 5 млн. тона водород в чиста енергия. Тази енергия си проправя път навън чрез кипящ газ, в който "воюват" така познатите за нас, хората - магнитни бури.

Скорошно проучване на учени от Университета на Уоруик в Англия показва, че точно тези слънчеви "супербури" се появяват веднъж на всеки 25 години, а моментът на заснемане на изображението, което виждате по-горе, е рядък и много ценен за науката. В Космоса този слънчев поток е най-големият враг на астронавтите. Освен безтегловността и скуката, радиационните опасности се считат за най-сериозната пречка човекът да може да пътува от Земята до Марс.