Американски специалисти прилагат експериментално обещаваща процедура за лечение на тежки наранявания на едното око чрез използване на стволови клетки от другото, предаде Асошиейтед прес.

Пациентът Фил Дърст си спомня, че дерял с нокти лицето си, след като химикал от машина за миене на съдове попаднал в очите му, причинявайки му "най-неописуемата болка, която някога, някога, някога съм изпитвал".

Лявото му око е най-увредено при трудовата злополука през 2017 г., която отнема зрението му, не може да понася светлина и страда от тежки главоболия.

Той се подлага на експериментална процедура, чиято цел е да лекува тежки наранявания на едното око със стволови клетки от другото.

"Отидох напълно сляп, с изтощително главоболие и размисъл дали ще мога да изкарам още един ден - наистина си мислех, че не мога да правя това повече". Дърст обаче вече вижда достатъчно добре, дори да шофира.

Мъжът, който е на 51 години и е от Хоумуд, щата Алабама, е един от четиримата пациенти, на които са трансплантирани стволови клетки в рамките на първото в САЩ проучване на терапия, която някой ден може да помогне на хиляди. Въпреки че понякога е необходимо допълнително лечение, експертите твърдят, че трансплантацията на стволови клетки дава надежда на хора с малко или никакви други възможности.

Резултатите от ранния етап на изследването са публикувани в списанието "Сайънс адвансис", а в момента се провежда по-голямо проучване.

Процедурата е предназначена за лечение на т.нар. дефицит на лимбални стволови клетки - заболяване на роговицата, което може да възникне след химически изгаряния и други наранявания на очите. Пациентите без лимбални клетки, които са от съществено значение за възстановяването и поддържането на най-външния слой на роговицата, не могат да бъдат подложени на трансплантация за подобряване на зрението.

Д-р Юла Джъркинъс, офталмолог в Бостън и главен изследовател на проучването, казва, че експерименталната техника включва вземане на малко стволови клетки от здраво око, след което те отглеждат в специална лаборатория.

Няколко седмици по-късно се изпращат обратно, за да бъдат трансплантирани в увреденото око. Дърст е първият пациент, на когото е извършена процедурата.

"Най-хубавото е, че използваме собствена тъкан на пациента, а не донорска, която организмът може да отхвърли", обяснява доктор Джъркинъс.

Според нея този метод е по-добър от друга процедура, при която се вземат много повече стволови клетки от здраво око, за да се използват при болното. При нея обаче има риск да се увреди здравото око.

И двете очи на Дърст са били наранени при инцидента, който възникнал, когато бившият управител на химическа компания посетил клиент, чиято машината за миене на съдове не работела. В продължение на шест до осем месеца цялостното му зрение било толкова влошено, че съпругата или синът му трябвало да го придружават. Дясното му око било по-малко увредено от лявото и можело да осигури стволови клетки за трансплантацията.

Доктор Джъркинъс обясни, че операцията на Дърст през 2018 г. е кулминацията на почти две десетилетия изследвания, "почувствахме огромно щастие и вълнение, че най-накрая я осъществихме".

При всички пациенти, участвали в проучването, повърхността на роговицата е възстановена. Фил Дърст и още един пациент са успели да получат трансплантации на изкуствени роговици, а други двама съобщават за много подобрено зрение само с прилагането на стволови клетки. Петият пациент не е получил процедурата, тъй като имало проблем със стволовите клетки.

Засега Дърст казва, че зрението на дясното му око е почти перфектно, но това на лявото е замъглено; за месец септември е насрочена друга процедура, за да се справи и с това.

Джъркинъс изчислява, че около 1000 души в САЩ годишно биха могли да се възползват от този вид трансплантация на стволови клетки, която е проучвана и в Япония.

Изследователите приключват следващата фаза на клиничното изпитване на терапията, която включва 15 пациенти. Един от тях е Ник Харуфех, чието ляво око е било наранено през 2020 г. Той наблюдавал фойерверки, когато пострадал от искра.

Мъжът се мести от Бостън в Калифорния, за да участва в проучването, а 26-годишният агент на недвижими имоти вече вижда достатъчно добре, за да управлява малък самолет, отбелязва Асошиейтед прес.

Въпреки че се е отказал от плановете си да стане пилот, "все още летя, когато се върна в Калифорния. Обичам летенето", казва той. Младят мъж е много благодарен, че е получил възможност да се включи в експерименталната терапия, "защото това наистина ми помогна."