Японската сонда "Хаябуса-2" се отправи на едногодишно пътуване обратно към дома, след като приключи успешно мисията си да събере скални проби на отдалечен астероид и да ги върне на Земята, предаде Асошиейтед прес.

От японската Агенция за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА) съобщават, че сондата е напуснала орбитата на астероида Рюгу на около 300 милиона километра от Земята. Първоначално тя ще се движи със скорост от 10 сантиметра в секунда. В този режим "Хаябуса-2" ще прекара пет дни, през които редовно ще прави снимки на отдалечаващия се астероид.

Вижте как изглежда астероидът Рюгу >> >> >>

В периода между 19 ноември и 2 декември ще бъде тестван йонният двигател на сондата. От 3 декември, ако не се появят проблеми, двигателят ще бъде пуснат на пълна мощност. Дотогава разстоянието между апарата и Рюгу ще се увеличи от 20 на 65 километра.

Стартирането на йонния двигател след продължителен престой буди най-голямо безпокойство сред специалистите от ДЖАКСА. Поради тази причина на тестването му е отделено достатъчно дълго време.

Сондата "Хаябуса-2" извърши две кацания на Рюгу и успешно събра данни и проби по време на мисията си, продължила година и половина след пристигането й през юни 2018 г. Космическият апарат потегли към Рюгу през декември 2014 г.

Очаква се сондата "Хаябуса-2" да се завърне на Земята в края на 2020 г. Преди навлизането й в земната атмосфера от нея ще се отдели капсула с взетите ценни проби, която ще се приземи в австралийската пустиня.

Учените от ДЖАКСА се надяват, че пробите съдържат въглерод и органична материя и могат да обяснят как те са свързани със Земята.