Роувърът "Пърсивиърънс" включи инструмента "СуперКам", който с лазер идентифицира скалите от разстояние, съобщи Би Би Си.

Технологията е използвана и за предишния роувър "Кюриосити", но сега към инструмента има микрофон и специалистите чуват как звучи лазерът на друга планета. Информацията е полезна, защото разкрива каква е твърдостта на изследваният обект.

Звукът от твърда и мека повърхност е различен, обясни Наоми Мърдок от френския Национален институт по аеронавтика и космос в Тулуза.

"Да вземем например тебеширът и мраморът. И двата материала са с идентичен химически състав (калциев карбонат), но са с много различни физически свойства" - обясни тя.

Лазерът е монтиран на мачтата на роувъра. В брифинг за медиите д-р Мърдок пусна три различни записани звука. Единият е общ от Марс, вторият е от вятър, а третият е стакато от лазера в действие.

Инструментът "СуперКам" е разработен съвместно от френски и американски специалисти. Първата скала, избрана за изследване, е наречена Мааз, което означава Марс на езика навахо. Тя е базалтова - често срещана на Червената планета. Съдържа много магнезий и желязо и може да се образува при бързо охлаждане на лава.

Все още специалистите обаче не знаят дали тя е вулканична или седиментна.

"Пърсивиърънс" прекара повечето от първите си три седмици на Марс да проверява инструментите си, но вече започна да се движи на североизток.

Скоро предстои да бъде изпробван малкият хеликоптер на Марс. "Пърсивърънс" търси подходящ терен, където "Инджинюъти" да може да бъде поставен безопасно на повърхността.