Епидемията от коронавирус се разраства, а заедно с това и страховете на хората за възможните източници на зараза. Според китайски специалисти, мобилните телефони също могат да пренасят вируса, предава technews.bg.

В момента има три възможни начина за предаване на коронавирус. Два от тях вече са широко известни: първо, вирусът може да се предава през въздуха - при кашлица или кихане - и второ, чрез близък контакт с болния.

Съществува обаче и трети вариант. Човек може да се зарази, като използва същите предмети, до които сe е докосвал болният, или на които са попаднали частици от неговата слюнка. Ако след това докоснете с ръце очите си, носа или устата, е налице голяма вероятност от заразяване.

Ето защо мобилните телефони, като неразделни спътници в живота ни, се превръщат в потенциални носители на коронавируса. По корпусите и екраните на смартфоните се събират доста мръсотия и бактерии. Частиците от слюнката на човек, който кашля и киха, също остават по смартфоните.

Според Чжан Любо, главен експерт по дезинфекции в китайските центрове за контрол и профилактика на заболяванията, трябва постоянно да мием ръцете си и редовно да дезинфекцираме смартфоните със спирт и хартиени кърпички. Това ще намали риска от коронавирусна инфекция, отбелязва My Drives.

Освен това дрехите, които ползваме навън, също трябва да се сменят, мият и дезинфекцират, като се потапят например във вода с температура над 56 градуса по Целзий за половин час, съветва още китайския експерт.