Ново изследване разкрива, че хората родени в началото на този век в САЩ имат значително по-ниска телесна температура от сънародниците си родени преди близо 200 години.

Сравнение със записи от времето на Гражданската война в САЩ (1861-1865 г.) разкриват, че мъжете днес имат с 0,59 градуса по Целзий по-ниска средна температура от родените преди 2 века, при жените е регистриран спад с 0,32 градуса спрямо 1980 година.

Нормалната средна телесна температура на жителите на САЩ преди 200 години е била 37 градуса по Целзий. Днес е около 36,5 °C.

През 2020 г. друга група изследователи открива подобно намаляване на телесната температура сред сравнително отдалечено коренно племе в Боливия, където инфекциите остават широко разпространени и медицинските грижи са минимални, въпреки някои съвременни промени.

Така тезата, че зад понижаването на температурата, стои спад в заболяванията се оказва несъстоятелна.

Според учени от Харвард обяснението се крие в спада на физическата активност.

Когато човек тренира редовно или извършва повече тежък труд, това често съвпада с повишаване на метаболизма му. Това от своя страна може да повиши температурата на тялото в покой за часове или дори за цял ден.

Според изследователите всеки 1°C увеличение на историческата телесна температура е свързан с приблизително 10% промяна в скоростта на метаболизма в покой.

Като се има предвид колко много се е понижила телесната температура при мъжете от 1820-те години, скоростта на метаболизма им трябва да е намаляла с 6 процента в същото време.

Това се равнява на около половин час физическа активност на ден, според изчисленията на авторите.

Изследването е публикувано в Current Biology, но учените още не са сигурни защо днес американците са "по-студени".