Предстоящата образователна мисия EIRSAT-1 на Ирландия вече постига амбицията си да предостави възможност на ново поколение ирландски космически учени и инженери, съобщи пресслужбата на Европейската космическа агенция (ЕКА), цитирана от БТА.

Почти шест години десетки студенти от Университетския колеж в Дъблин (UCD) работят по проектирането, сглобяването и тестването на КюбСат (CubeSat) с размерите на кутия за обувки като част от програма, подкрепена от ЕКА.

Мисията, която може да стартира тази година, е оборудвана с нова, специално създадена технология, включително усъвършенстван инструмент за изследване на ранната Вселена.

Историята на EIRSAT-1 започва, когато преподаватели и студенти в UCD кандидатстват за място в програмата "Fly Your Satellite!" на ЕКА в подкрепа на университетски екипи, които разработват собствени космически кораби, готови за полет.

В рамките на програмата опитни специалисти на ЕКА помагат на студентите да се ориентират в различните фази на проектите си, като прилагат работни методи, заимствани от професионалните практики на организацията.

През март 2017 г. Университетският колеж в Дъблин изпраща група студенти до съоръжение на ЕКА в Нидерландия, за да представи концепцията за умален КюбСат с две отделения, в който се извършват три новаторски експеримента.

Първият от тях е детектор на гама-лъчи, наречен GMOD, който ще изучава светлинни изблици от далечни галактики, за които се знае, че са свързани с експлозията или сблъсъка на далечни звезди. Този експеримент може да помогне за разработването на бъдещ космически гама-телескоп, предназначен да надникне дълбоко във Вселената.

Към GMOD се присъединяват проучване на термично покритие, наречено EMOD, което ще оцени ефективността на новаторски покрития за бъдещи сателитни мисии, както и експеримент за програмиране, предназначен да тества алтернативна система за контролиране на ориентацията на космическия кораб.

"Нашето учебно заведение има богат опит в разработването на космически технологии и използването на образователни сателити КюбСат. Въпреки че първоначално не беше предвидено те да достигат орбита, това ноу-хау беше жизненоважно за нашето предложение", казва изследователят от Университетския колеж в Дъблин и системен инженер на EIRSAT-1 Дейвид Мърфи, който играе ключова роля в мисията от самото й начало.

"Да си осигурим място в програмата беше изключително вълнуващ момент за всички нас, както и за ирландската космическа индустрия в по-широк смисъл, който постави началото на първия ирландски сателит", допълва ученият.

Мисията EIRSAT-1 събира сплотена общност от отдадени студенти от различни академични дисциплини, които работят в тясно сътрудничество с ментори от Университетския колеж в Дъблин и Европейската космическа агенция, за да й вдъхнат живот.

Студентите придобиват важен опит в процъфтяващата търговска космическа индустрия на Ирландия, сътрудничейки си с няколко ирландски космически компании по време на разработването на EIRSAT-1.

Сред тях е базираната в Дъблин EnBio, която е разработила специализирано повърхностно покритие за мисията "Солар орбитър" (Solar Orbiter) за наблюдение на Слънцето. Експериментът EMOD от мисията EIRSAT-1 има за цел да тества дали това покритие и друга разработка на компанията са подходящи за използване в ниска околоземна орбита.

Университетският колеж в Дъблин ще изгради и специална наземна станция, която ще позволи на студентите да комуникират с КюбСат и да придобият практически опит в работата на мисията EIRSAT-1.

Освен че предостави възможност на повече от 40 студенти да развият умения от първа ръка и вдъхнови безброй други за наука и инженерство, мисията EIRSAT-1 успешно изтъква вълнуващия принос на ирландската космическа индустрия към амбициозни европейски и световни космически програми, сред които са "Солар орбитър", космическият телескоп "Джеймс Уеб" и много други.