НАСА сподели вълнуващата новина, че космическият телескоп "Джеймс Уеб" е регистрирал своя първи сигнал. Екипът на Американската космическа агенция вече е забелязал първите фотони звездна светлина, преминали през телескопа и засечени от инфрачервената камера NIRCam.

Първоначално снимките от "Джеймс Уеб" няма да бъдат добре фокусирани, но учените ще настроят телескопа с течение на времето. От НАСА посочват, че екип от инженери и учени от Ball Aerospace, Научния институт за космически телескопи и Центъра за космически полети "Годард" репетират по усъвършенстването и са напълно готови да работят.

"Изображенията, направени от телескопа през този период, няма да бъдат "красиви" като тези, които ще видим това лято", се казва в съобщението на НАСА. "Те служат най-вече за подготовката на телескопа."

"Джеймс Уеб" ще изучава най-старите звезди и галактики във Вселената, образувани след Големия взрив, както ще търси потенциално обитаеми планети. Очаква се този проект да надгради наученото до момента от телескопа "Хъбъл".