Отглеждането на собствена храна в домашната ви градина на двора е много по-вредно за природата, твърди група от учени, съобщава The Telegraph.

Въглеродният отпечатък на домашно отгледаните храни е пет пъти по-голям от този на продукцията от индустриалното земеделие, показват данните.

Проучване от Университета на Мичиган разглежда колко CO2 се произвежда при отглеждане на храна в различни типове домашни ферми. Изследователите установяват, че една порция зеленчуци от тях отделят средно 0.34 кг СО2. При индустриалното земеделие това е 0.07 кг СО2.

По-голямата част от емисиите не идват от отглеждането на самата храна, казват учените, а от инфраструктурата, необходима за отглеждането на храната.

Изследователите групират градските селскостопански обекти в три категории: индивидуални или семейни градини, общи градини; и по-големи, търговски ориентирани домашни ферми.

Джейк Хоус, докторант в Мичиган и главен автор на изследването, каза: "Най-значимият принос за въглеродните емисии в градските селскостопански обекти, които изследвахме, беше инфраструктурата, използвана за отглеждане на храната - от повдигнати лехи до градински навеси и гумени пътеки, в изграждането на тези конструкции е инвестиран много въглерод."

Учени все пак казват, че не всички зеленчуци са еднакви. Домашните домати например отделят по-малко въглерод. Домашните подове също са средно 8,6 пъти по-екологични.

"Откриваме, че градските фермери и градинари могат да намалят нетното си въздействие, като се фокусират върху храни с висок въглероден отпечатък при конвенционалното земеделие", каза г-н Хоус.

"Два примера за това, са култури, отглеждани в оранжерии, като домати, и култури, които често се доставят със самолет от чужбина, като аспержи."

При конвенционалното или индустриално земеделие обикновено се ползват химични торове и пестициди, а продукцията зависи от механизирани машини с мощни двигатели с вътрешно горене. Не става ясно дали изследването на американските учени отчита техния въглероден отпечатък.

Предишно проучване на Университета в Кеймбридж установи, че само производството на синтетичните торове отделя около 2,6 гигатона въглерод годишно - повече от глобалния въглероден отпечатък на авиация и корабоплаването взети заедно.