Кръвоносна система, растеж на растенията, пространствена ориентация - много експерименти в условията на безтегловност се провеждат на борда на самолет Airbus A310 Zero-G във Франция, които могат да послужат за пилотирани космически мисии, но да подпомогнат изследванията и на Земята, съобщи АФП.

Както и на Международната космическа станция (МКС), тези експерименти целят да ни освободят от гравитацията, която всяко тяло на земята изпитва и която "маскира" действието на други сили.

При експеримента KRABS учени изследват последиците от смущенията в кръвоносната система на хората в космоса. "Целта на експеримента е да изследва агрегацията на червени кръвни телца, когато кръвообращението се забави от микрогравитацията", обясни Томас Подгорски, директор по изследванията на френския Национален център за научни изследвания в университета Гренобъл-Алпи.

Изследване показа моменти на стагниране на кръвообращението при членове на екипажа на МКС, с риск от образуване на тромби.

KRABS наблюдава изключително бързо развиващия се феномен на агрегация на червени кръвни клетки с помощта на микроскоп и на лазер на борда на самолета, "за да ни помогне да разберем по-добре свойствата на кръвообращението, които са слабо изследвани", включително и на Земята.

Много други експерименти са с двойно предназначение - в полза и за астронавтите, и за обикновените "земляни".

За онези, които се питат доколко са полезни експериментите, ръководителят на проекта за параболични полети в Националния център за научни изследвания отговаря, че амбицията е "да се правят изследвания в отговор на търсенето на знание". Би било илюзорно да се смята, че повечето от тези изследвания засягат само полетите, каза Себастиен Рукет. Свидетелство за това е експеримент в лабораторията COMETE, който изследва ефекта от гравитацията върху човешките възприятия за пространство и време.

Те са обект на изследванията на Жил Клеман от близо четиридесет години, специално с проучвания върху астронавтите на МКС.

Техните вестибуларни апарати "се адаптират много бързо към липсата на гравитация". Но тази адаптация се измерва, след като са прекарали два дни в космоса, докато стигнат до МКС, докато корабът, с който пътуват, се скачи със станцията и те се настанят. На борда на Airbus A310 Zero-G целта на експеримента е да измери ефекта от микрогравитация върху човешкото тяло още от първите минути в безтегловност. Целта ни е да се опитаме да разберем как успяваме да се адаптираме така бързо, за да можем да разберем дали има рехабилитационни техники, които можем да използваме при лечението на пациенти с проблеми във вестибуларния апарат, каза изследователят. В университета на Кeн изследват пациенти с разстройства в равновесието, "идентични с тези, изпитвани от астронавтите в началото на полета и при завръщането им на Земята".

Екологични въпроси също имат своето място в експериментите. Проектът HAMSTER изследва енергийния обмен между източник на светлина и листата на растения. EVAPER е експеримент на лаборатория MADIREL, който изследва микрофизиката на облаците, приложима в климатологията. Екип на университета на Екс-Марсилия и Националния център за научни изследвания се опитва да измери времето за изпаряване на капчиците в облаците под въздействието на инфрачервена радиация.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО