Досега не се знаеше много за климата на луната, но учени на НАСА са успели да открият огромна пясъчна буря, разразяваща се в екваториалните региони на Титан.

Най-голямата луна на Сатурн - Титан - е един от най-интересните и подобни на Земята обекти в цялата Слънчева система. Тя има атмосфера, която дори е по-плътна от земната, размерите ѝ са малко по-малки от тези на Марс, а на повърхността ѝ има течни морета и реки - но не от вода, а от метан.

Вижте как изглежда Титан >> >> >>

Сега изследователите смятат, че огромни количества прах могат да бъдат повдигнати от силните пориви на вятъра, които възникват при мощни метанови бури.

Такива бури са били наблюдавани по-рано от сондата "Касини", като те могат да се формират над дюните, покриващи екваториалните зони на луната, а най-доброто време за тяхното образуване е пролетното и есенното равноденствие на Титан.

От НАСА заявяват, че Титан е едва третото тяло от Слънчевата система, където са наблюдавани пясъчни бури, като другите две са Земята и Марс.

Учените посочват, че приликите между Титан и Земята са много - и двата обекта имат сезони, плътни атмосфери и активен климат. Разлики все пак има - валежите и океаните на луната не са от вода, а от метан; гравитацията там е 1/7 от тази на Земята, а температурите се движат в диапазона около - 170 градуса по Целзий.

Въпреки това, разходката по повърхността на Титан може да бъде осъществена без скафандър - необходима е единствено кислородна маска, предпазни очила и достатъчно топли дрехи.