Период на глобални промени преди 42 000 години е резултат от смяна на полюсите на земното магнитно поле, съобщи Сайънс алърт.

Според данни от изследване на радиовъглерода в пръстените на древни дървета в Нова Зеландия, екстремни климатични прояви през няколко века, масово изчезване на видове и дори промени в човешкото поведение могат да бъдат свързани пряко със смяната на полярността на земното магнитно поле.

Учените, ръководени от Крис Търни от университета на Нов Южен Уелс в Австралия, са изследвали древни новозеландски дървета каури, запазени в седимент на 40 000 години. Така те са установили, че периодът на размяна на полюсите е продължил около 800 години. Преди него магнитното поле е било най-слабо, почти е липсвало и земният радиационен щит на практика не е съществувал.

Тогава магнитното поле на Слънцето също е отслабнало няколко пъти и слънчевата активност е намаляла.

Отслабеното магнитно поле е предизвикало значителни промени в атмосферния озон на Земята и последиците от тях са били големи. Имало е електрически бури и зрелищни полярни сияния. Климатът по целия свят се е променил.

"Нефилтрираната радиация от космоса е разкъсвала частиците въздух в земната атмосфера, отделяла е електроните и е излъчвала светлина. Този процес се нарича йонизация. Йонизираният въздух е "изпържил" озоновия слой и е предизвикал вълна от климатични промени по целия свят" - обяснява Търни.

Това съответства на известното за промените в климата и околната среда от други източници, например загадъчното изчезване на мегафауната в Австралия. От това време са и някои от най-старите пещерни рисунки, вероятно защото хората са се задържали на закрито.

Статия за изследването е публикувана в сп. "Сайънс".