Не всички помнят, но вероятно повечето са чували за студио "X". За тези, които нямат представа - през 80-те години на миналия век, когато телевизията у нас не блестеше с кой знае какво разнообразие, а делничната програма завършваше в полунощ, студио "X" беше като оазис в пустинята за българския зрител. Това беше телевизионна рубрика, по време на която, всяка събота вечер се излъчваха интересни криминални и приключенски чуждестранни филми. Е, рубриката се завърна в ефира преди година, но старият ѝ ореол си остана някъде в 80-те. Защо ли? Защото днес, навсякъде и по-всяко време можем да си организираме студио "X" у дома. Вижте как.

VOD е акроним, който означава video on-demand, в превод - видео при поискване. С развитието на технологиите и усъвършенстването на решенията за предоставяне на телевизия, този термин бързо навлезе в ежедневието ни и става все по-често срещан. Този метод за доставяне на телевизионно съдържание постоянно набира скорост и то в продължение на почти 30 години, като се променя непрекъснато под влияние на потребителските желания.

Животът ни става все по-динамичен и свободното ни време за гледане на телевизия рядко съвпада с часовете, в които се излъчват любимите ни предавания, спортни събития и филми. В натовареното ни ежедневие често не ни остава време и за гледане на филми на големия екран. Именно това осмисля съществуването на VOD, защото този начин на предоставяне на телевизионно съдържание дава възможност на потребителите да избират какво да гледат, водейки се от индивидуалните желания и времевия си график.

И ако доскоро VOD се асоциираше с платформи като Netflix, HBO GO и Amazon Prime, днес възможностите за video on-demand стават все повече. В играта се включиха и големите телекоми, при които VOD е само част от портфолиото на техните телевизионни платформи.

Точно такъв тип платформа е новото решение на А1 за доставяне на телевизионно съдържание - А1 Xplore TV. Тя е разработена с интуитивен интерфейс и освен видео при поискване, предоставя много други функционалности. Платформата стартира в началото на месеца и дава възможност на още повече клиенти на компанията да се възползват от най-популярните и харесвани функции - гледане на минали предавания, спиране на пауза, запис, връщане назад и превъртане напред, като могат да избират от над 130 телевизионни канала и да връщат до 7 дни назад. Зрителите, в зависимост от абонаментния план, могат да получат достъп до над 210 канала, а 63 от тях ще бъдат с HD качество.

VOD възможностите в платформата са отделени в собствен раздел - А1 Видеотека, като компанията планира тя да включва и хитови холивудски заглавия от най-големите студиа в меката на киното, направили премиерата си на големия екран само преди месеци. По този начин платформата ще даде възможност на потребителите да се възползват от удобството да гледат касови филми в домашна атмосфера, когато те поискат.

Платформата предоставя за пръв път в страната и възможност за гледане на телевизионно съдържание в 4K Ultra HD резолюция. Първоначално A1 Xplore TV ще включва 5 ТВ канала с разнообразно съдържание, свързано с научнопопулярна тематика, пътувания, мода, лайфстайл, спорт и други.

Освен за телевизор или компютър, платформата позволява да се гледа телевизионно съдържание и на мобилни устройства - смартфон или таблет, като за тази цел потребителите трябва да използват изцяло обновеното приложение за онлайн телевизия - А1 Xplore TV GO. За допълнително удобство, платформата се синхронизира между отделните устройства. Например ако потребителят е пуснал любимия си сериал на телевизора преди да тръгне на работа, но не е успял да догледа епизода, той спокойно може да продължи гледането на своя смартфон от момента, в който телевизора е спрян, и всичко това, докато пътува с градския транспорт.

С помощта на изкуствен интелект клиентите на А1 Xplore TV ще могат да се възползват от персонализирани препоръки спрямо своите интереси. Така с течение на времето платформата ще извежда на преден план съдържание, съобразено с клиентските предпочитания, като улеснява техния избор и им помага да не изпускат нищо от това, което обичат да гледат.