Близо 2% от първите хиляда приложения с най-висока печалба в онлайн магазина App Store на Apple включват някаква форма на измама. Това става ясно от доклад на Washington Post.

Посочените злонамерни приложения включват такива, които изпращат фалшиви съобщения до потребителите, че са заразени с вирус, принуждавайки ги да купуват ненужен софтуер. В доклада влизат още: измамни приложения за запознанства, QR четци, които твърдят, че представляват големи марки като Amazon или Samsung и др.

Не са малко и случаите на използване на фалшиви отзиви от клиенти, целящи придвижване нагоре в класацията на App Store. Приложенията може да са измамили потребителите за близо 48 млн. щ. долара.

От Apple съобщават, че вече са премахнали 12 от 18 приложения, които са били маркирани като фалшиви. "Ние държим да запазим App Store безопасно и надеждно място за изтегляне на софтуер от клиентите и винаги ще предприемаме действия срещу приложения, които представляват вреда за потребителите" - посочва говорителят на компанията Фред Сайнц.

Той допълва, че през миналата година Apple е блокирала 1.5 млрд. долара за потенциално измамни транзакции. В добавка - компанията установява измамите в рамките на месец от добавянето им в магазина. По време на скорошен съдебен процес обаче Epic обвини Apple, че използва сигурността като предтекст за вземане на до 30% такса за транзакции.