Както показва практиката, американските милиардери рано или късно се насочват към космоса. В този смисъл създадената от Джеф Безос компания Amazon се опитва да не изостава от Илон Мъск и неговата компания Starlink. Въпреки това Amazon изостава от първоначалния си график за извеждане на спътници в орбита, а сега съобщава за още едно забавяне. Изстрелването на първите комуникационни спътници по проекта Kuiper е планирано едва за четвъртото тримесечие на 2024 година.

Първоначално Амазон възнамеряваше да направи това още през четвъртото тримесечие на 2022 г., но беше възпрепятстван от неуспехи при тестването на апаратите и проблеми с изпълнителите, които щяха да съдействат за извеждането на комуникационните спътници в орбита и разгръщането на мрежата. Федералната комисия по комуникации на САЩ (FCC) даде разрешение на Amazon да изведе 3326 комуникационни спътника в ниска околоземна орбита, което позволява на мрежата на Kuiper да се конкурира със Starlink и други подобни проекти.

Според Bloomberg, позовавайки се на изявления на представители на Amazon, компанията възнамерява да изстреля първата партида комуникационни спътници Kuiper не през първата половина на годината, както бе планирано по-рано, а едва през четвъртото тримесечие на тази година. Откривайки съоръжение за производство на спътници в покрайнините на Сиатъл, ръководителят на производственото подразделение на Amazon Стив Метайер обясни, че компанията ще започне тестването на комуникационната мрежа Kuiper с участието на търговски клиенти през 2025 година. Ако компанията успее да изведе в орбита поне няколкостотин спътника до края на следващата година, ограничената търговска експлоатация на тази комуникационна мрежа ще започне преди края на 2025 г. Преди това Amazon очакваше да може да започне да експлоатира тези спътници едва през 2025 година.

През октомври в орбита бяха изведени два прототипа на спътника Kuiper, които ще изгорят в атмосферата след извеждането им от експлоатация. Едновременно с това компанията увеличава производството на такива спътници в завод в щата Вашингтон. То ще може да произвежда по пет спътника на ден.