Криптокомпанията "Съркъл" (Circle) съобщи, че е получила регистрация като институция за електронни пари (EMI) във Франция, което означава, че така получава разрешение да издава стайбълкоини в ЕС, съобщава Си Ен Би Си, цитирана от БТА.

"Съркъл", която е известна с американския си стейбълкойн USDC, посочва, че е получила лиценз от френския банков регулатор (ACPR). Този лиценз означава, че "Съркъл" става първият глобален издател на стейбълкоини, постигнал съответствие с европейския Пазар на криптоактиви (MiCA), който влезе в сила през май 2023 г., посочва компанията.

Одобрението дава възможност на "Съркъл" да издава както USDC, така и юрокойн (EURC) в ЕС по силата на правилата, заложени в MiCA. Компанията посочва още, че отваря своя "Съркъл минт" (Circle Mint), който дава възможност на бизнесите да "секат" и разпространяват стейбълкоините на "Съркъл" във Франция.

Стейкълкоините са криптовалута, свързана с традиционни активи, най-вече стабилни валути като американския долара. Инвеститорите ги предпочитат, тъй като при тях липсва волатилност, типична, например, за биткойна.