На втори юли се отбелязва Световният ден на неидентифицираните летящи обекти. Той ежегодно привлича интереса на много хора, вярващи в извънземни, и е повод за провеждане на фестивали, научни дискусии и др. Един от най-разпространените начини за честване на празника е групово наблюдение на небето, предава БТА.

През 2001 г. Хактан Акдоган, създател на Международния музей на НЛО в Истанбул, в Турция, предлага 2 юли да се отбелязва като Световен ден на неидентифицираните летящи обекти. Причината за това е, че на тази предполагаема дата през 1947 година се случва т.нар. розуелски инцидент.

Тогава край американското градче Розуел, щата Ню Мексико, катастрофира летателен апарат, който е открит от собственика на имота, където се разбива. Човекът се обажда на военна база. Според него в летателния обект е имало тела на четирима пътници, които са били ниски на ръст и са били с големи глави и черни очи. Няколко дни по-късно американските военновъздушни сили обявяват, че разполагат с "летяща чиния". Информацията е опровергана от бригаден генерал Рами. Според официалното обяснение край Розуел са паднали парчета от свръхсекретна сонда за проследяване на съветските ядрени изпитания.

От този момент интересът към извънземните и техните летателни обекти става все по-голям. Започват да се появяват все повече свидетели на неидентифицирани летателни обекти, както и много официални съобщения от властите, които опровергават това. Темата се разширява до шокиращи интервюта и теории. В културата и науката също има огромен отзвук.

На 2 юли всяка година се организират различни събития. Така например организацията за Световния ден на НЛО, известна още като WUFODO, пише на сайта си, че един от начините за отбелязване на деня е организирането на тематични партита и празненства. Хора се събират, гледат небето и участват в различни дейности на тема НЛО. Те могат да гледат филми за НЛО, да правят съвместна медитация и т.н. Според WUFODO важното е колективно да се отворят умовете по темата за един ден и да се изпрати приветствено послание към НЛО.

В Розуел, Ню Мексико, е организиран Фестивалът на НЛО 2024 г. От 5 до 7 юли ще се проведат множество интересни събития, включително състезанието "Галактикон", семейни забавления, както и филмов фестивал и специално подготвени мероприятия в "Международния музей и изследователски център на НЛО" (International UFO Museum and Research Center).

Други предложения по повод празника са създаване на дискусионни групи и творчески проекти, в които всеки може да участва.

От декември 2022 г. САЩ променят със закон наименованието неидентифициран летящ обект на неидентифицирано анормално явление, което е с по-широк обхват и включва не само обекти във въздуха, но и във водна или комплексна среда.

Световният ден на неиндифицираните летящ обекти не е само повод за празник, но и възможност за размисъл и дискусия върху мистериите на Вселената. Освен това историята от Розуел напомня за дългогодишния интерес на човечеството към непознатото и стремежа към знания. А събитията, организирани по случай този празник, предоставят възможност за обмен на идеи и опит между ентусиасти и специалисти. Този ден може да обединява и вдъхновява хората към непрекъснатото преоткриване на необятния космос.