Учени от Лабораторията за компютърни науки и изкуствен интелект (CSAIL) на Масачузетския технологичен институт (MIT) представиха любопитна разработка, наречена RoboGrocery. Това е роботизирана система, която съчетава компютърно зрение и мека ръка за внимателно опаковане на широк спектър от продукти, включително чувствителни към натиск плодове и храни.

При демонстрацията на работата на RoboGrocery изследователите поставят 10 непознати за робота предмета върху лента за хранителни стоки. В допълнение към твърдите предмети, като контейнери за сладолед и кутии за храна, има и по-чувствителни към натиск продукти, като грозде, кексчета и крекери.

Първо се задейства система за компютърно зрение, която се използва за разпознаване на обектите, преди да се определи техният размер и позиция върху лентата. Когато роботът докосне гроздето, вградените в него сензори за налягане определят, че обектът е мек, което предполага, че не трябва да се подрежда в долната част на торбата с хранителни продукти. След това роботът определя, че кутията със супа е по-твърда, след което я изпраща на дъното.

"Това е важна първа стъпка към това роботи да опаковат хранителни стоки и други продукти в реалния живот. Макар и все още да не е напълно готово за търговско приложение, нашето изследване показа потенциала за интегриране на множество методи за отчитане в меки роботизирани системи," казва Анан Жанг, един от разработчиците на RoboGrocery.

Разработчиците отбелязват, че RoboGrocery има много възможности за подобрение, включително модернизиране на захващащата част и системата за визуализация, за да се подобри качеството на разпознаване на поръчките на продукти. Тъй като системата става по-стабилна, тя може да се използва извън магазините за хранителни стоки, например в промишлеността и заводите за рециклиране.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО