Базираният в Тексас стартъп AST SpaceMobile получи лиценз от Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC) за създаване на експериментални канали за тестване на директна комуникация на комуникационния спътник BlueWalker 3 със смартфони и мобилни телефони в страната.

Според изявление на AST SpaceMobile, лицензът обхваща тестване на комуникации от космоса до земята с помощта на BlueWalker 3 в САЩ, като се използват ниски радиочестоти и честоти в Q/V диапазона (с някои ограничения). Съобщението идва преди очакваното изстрелване през лятото на 2022 г. на спътника BlueWalker 3, който трябва да демонстрира работата на системата BlueBird.

Целта на тестовата услуга е BlueWalker-3 да комуникира директно с конвенционални мобилни телефони и смартфони със стандарти 2G, 4G и 5G на разстояние стотици километри. Първият спътник BlueWalker-1 беше изведен в орбита през 2019 г., за да се валидира концепцията в 4G нишата.

В допълнение към разрешението на FCC за използване на радиочестотния спектър, компанията се нуждае от разрешение от Бюрото за безжични телекомуникации (WTB) за използване на честоти, които традиционно се използват от наземните мобилни оператори. BlueWalker-3 ще бъде изпратен в космоса в рамките на споразумение със SpaceX от март.

AST SpaceMobile има лицензи за работа в Нигерия и пет други страни в Африка и Азия и води преговори с други региони. Компанията възнамеряваше да стартира търговски услуги до 2023 г., но актуализация отложи графика за 2024 г. поради забавяне в производството и изстрелването на сателити.

По-рано през годината беше съобщено, че iPhone 14 може да поддържа сателитни услуги за спешна помощ.