Delta IV Heavy е една от най-мощните ракети създавани някога. Всъщност към днешна дата тя се нарежда на второ място, като първото е отредено за ракетата на SpaceX - Falcon Heavy. За разлика от последната, Delta IV Heavy не може да се използва повторно. Разликите обаче не спират до тук.

Водород

Още в средата на миналия век учените изчислили, че ако използват водород за гориво, то ще получат до 40% по-висок специфичен импулс на агрегатите си. Най-успешният и доказал се водороден двигател е този, монтиран на американската совалка, но след пенсионирането му САЩ трябва да заложат на друга платформа, способна да изпраща товари с по-голяма маса.

Водородът е най-лекият елемент и реагира изключително лесно с кислород. Това намалява теглото на ракетата и я прави по-добре подготвена за далечни мисии.

Първият полет на Delta IV Heavy е осъществен през 2004 година, като тя комбинира в едно три бройки от първите степени на Delta IV. Това означава, че при излитане се активират 3 ракетни двигателя RS-68A, работещи със смес от течен водород и кислород. Интересното е, че преди излитането малка част от горивото се възпламенява, което често оставя следи от сажди по ракетата. Втората степен се задвижва от двигател RL10-B-2, който работи със същото гориво.

Вижте как изглежда най-мощната ракета на водород >> >> >>

Максималният товар, който може да бъде доставен на ниска околоземна орбита е 28 790 килограма, а на геостационарна орбита могат да се доставят до 14 220 кг. Цената на едно изстрелване е около 350 милиона долара.

Бъдеще

До сега са били осъществени 11 изключително успешни изстрелвания на Delta IV Heavy. Сред тях се открояват тестовете на новия космически кораб за полети до Луната - Orion, както и изпращането на революционната слънчева сонда Parker Solar Probe. Основната част от изстрелванията обаче са били с цел доставянето на сложни шпионски сателити в орбита.

Предстоят още 5 изстрелвания на Delta IV Heavy, като през 2023 година ракетата ще бъде пенсионирана. Всички оставащи мисии са свързани с разузнавателните агенции на САЩ.

След края на тази година Delta IV Heavy ще престане да бъде най-мощната "водородна" ракета, защото SLS ще възобнови използването на двигателите на американската совалка - RS-25.

След първия си полет SLS не просто ще измести Delta IV Heavy, а и ще се превърне в най-мощната ракета, създавана някога. Възможни забавяния може да променят плановете на НАСА. Наскоро учени дори предложиха Delta IV Heavy да продължи да се използва за изграждането на модулни станции в орбита.