Основателят на Amazon и милиардер Джеф Безос предупреди потребителите и собствениците на малък бизнес да не правят покупки преди празничните намаления.

"Това, което мога да ви кажа, е, че икономиката не изглежда добре в момента", каза Безос в интервю за CNN. По думите му, "ако не сме в рецесия в момента, вероятно ще бъдем в такава много скоро".

"Ако мислите да си купите телевизор с голям екран, забравете. Запазете тези пари и вижте какво ще се случи", съветва милиардерът.

Това вероятно не е съветът, който сте очаквали да чуете от човека, който притежава и управлява световен онлайн магазин.

Думите на Безос станаха факт малко след като The New York Times съобщи, че Amazon планира да уволни около 10 000 служители. Те са предимно от отдела Alexa, отдела за търговия на дребно и човешки ресурси. Това е едно от най-големите уволнения в историята на компанията.

Разбира се, спестяването на пари не е лош съвет, но идва от човек, който в същото интервю небрежно подхвърля, че смята скоро да си купи футболен отбор.

Безос направи и изявление, че ще създаде благотворителна фондация, с чиято помощ да раздаде богатството си за бъдещето на човечеството. Според икономистите това е хитър метод за милиардерите едновременно да не плащат данъци, но и да си правят ПР. Причината е, че парите на практика ще са отново под контрола на Безос, а той ще ги инвестира за начинания, в които има интерес. Понякога този интерес може да съвпада с подпомагането на добри каузи, но това не винаги е задължително.