Европа се готви в сряда да изстреля спътника "Сентинел 3В", който ще предостави данни за океанското равнище, цвета на океаните, океанския лед и температурите на повърхността на океаните и сушата, съобщи Франс прес.

Новият спътник ще се присъедини към своя брат близнак "Сентинел 3А", който бе изстрелян през февруари 2016 г. и оттогава орбитира около Земята на височина 815 км. Те са част от групата спътници "Сентинел" в рамките на амбициозната програма "Коперник" на ЕС за наблюдения на Земята.

Това ще е седмият спътник "Сентинел", изведен в орбита от април 2014 г.

С размери и маса (1250 кг), които са сравними с тези на малък автомобил, "Сентинел 3В" ще бъде изстрелян с руска ракета "Рокот" от космодрума Плесецк в северната част на Русия.

Програмата "Коперник" цели да осигури на Европа автономни възможности за наблюдения на Земята. Снабдени с усъвършенствани радари, двата спътника "Сентинел 1" изпращат дневни и нощни снимки на Земята, независимо какви са метеорологичните условия. Двата спътника "Сентинел 2" имат за задача да наблюдават сушата и крайбрежията. Спътникът "Сентинел 5Р" пък наблюдава химичния състав на земната атмосфера от октомври 2017 г.