Искането на Гърция за придобиване на изтребители от пето поколение F-35 е било подписано и се очаква да бъде изпратено до САЩ в следващите часове, съобщи снощи телевизия Скай, като се позовава на собствени източници.

Според информацията Атина иска да запази 20 самолета F-35, както по-рано обяви и премиерът Кириакос Мицотакис, както и опция за още 20, предава БТА.

Вижте как изглежда F-35 >> >> >>

Южната ни съседка има закупени и 24 бройки от най-модерния френски изтребител Dassault Rafale. В арсенала на Атина влизат още 150 броя от F-16 и 40 от Mirage 2000.

АНА-МПА уточни, като се позовава пак на източници от правителството, че става въпрос за подписването на Letter of Request (LoR), което е първата стъпка от дългия процес по закупуване на изтребителите.

С Letter of Request се иска официална оферта от производителя.

В същия контекст "Катимерини" пише, че между 16 и 18 юли гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос ще бъде на посещение в САЩ, където ще разговаря с американския си колега Лойд Остин, както и с членове на Конгреса и на "гръцко-американското лоби".

Има непотвърдени информации, че пет дни по-рано във Вашингтон ще бъде и началникът на гръцкия генерален щаб Константинос Флорос.