Храната, която изхвърляме, някой ден би могла да задвижва самолети. Това се посочва в ново проучване, публикувано този месец в списание PNAS.

Учени от Националната лаборатория Oak Ridge в САЩ вярват, че скоро реактивните двигатели ще могат да се захранват от смес от горива, произхождащи от остатъците от нещата, които ядем, заедно с други хранителни отпадъци. Те са стигнали до този извод след експерименти, в които са преобразували хранителните излишъци в базовите съединения, които съставляват самолетно гориво.

Експертите са установили още, че ферментиращите хранителни отпадъци могат да бъдат разделени на съединения, които са много сходни с изкопаемите горива, използвани сега в авиацията. Според тях това е много добра новина, тъй като биогоривото може много да допринесе за намаляване на огромния въглероден отпечатък на индустрията.

Разбира се, технологията е по-сложа от простото пускане на бананови кори в самолетния двигател. Тя обаче изглежда напълно възможна за масова реализация, според проучването.

В момента индустриалните стандарти сочат, че всички екологични алтернативи на реактивни горива могат да съставляват само 10 процента от действителната горивна смес. Останалите 90 процента трябва да са конвенционални горива. В този случай обаче новото биогориво би могло да представлява до 30 процента от сместа, без да се жертва функционалността на летателните машини. И все пак намаляването на въглеродните емисии би било осезаемо, а изхвърлянето на храна би могло да има някои предимства.