Южна Корея постави световен рекорд за скорост на транспортните капсули от типа Hyperloop. По време на тестови изпитания по-рано този месец вакуумната капсула е развила почти звукова скорост, предава technews.bg.

Концепцията Hyperloop, предложена от Илон Мъск, предвижда транспортното средство да постига високи скорости без никакъв шум. Това е възможно благодарение на магнитната левитация, с помощта на която капсулите се движат във вакуумни тунели.

Все още няма серийно произведени Hyperloop капсули, но редица екипи експериментират с тестови образци. Един от тях, представен като демонстрационен модел, премина наскоро изпитания в Южна Корея.

Корейският институт за железопътни изследвания (Korail) е тествал малка версия на капсулата, като е успял да я ускори до 1019 км/ч, което е почти колкото скоростта на звука (343 м/с, или 1234,8 км/ч във въздух), според Business Korea. Предишният рекорд за скорост на Hyperloop също беше поставен от Korail и възлизаше на 714 км/ч.

Южна Корея се надява да пусне Hyperloop транспорт до 2024 г., за да съкрати времето за пътуване между Сеул и Бусан от три часа на 30 минути. Страната вече има високоскоростни влакове по този маршрут, но правителството иска да намали още повече времето за пътуване. Междувременно Сеул тества и летящи таксита.

В началото на ноември Virgin Hyperloop успешно проведе първите тестове на вакуумна капсула с пътници в нея. По време на изпитанията в Лас Вегас, Невада капсулата достигна 172 км/ч, а на "борда" ѝ бяха главният технически директор на Virgin Hyperloop Джош Гигел и ръководителят на отдела за пътнически превози Сара Лучиан. Те пропътуваха 500 метра за около 15 секунди.

По-рано екипът на Virgin Hyperloop проведе повече от 400 теста на капсулата без пътници. През 2017 г., по време на един от тестовете, скоростта достигна 386 км/ч. В бъдеще компанията очаква нейните капсули да развиват 966 км/ч, което също е близо до звуковата скорост.