Технологичният пионер IBM е намерил начин да накара създадените от него квантови компютри да изпълняват за броени часове задачи, за които на традиционните компютри са необходими месеци. Това е станало възможно чрез комбиниране на нова програмна среда с отворен код, наречена Qiskit, с класически и квантови изчислителни машини.

Промяната е довела до 100 пъти ускорение за изпълнението на задачи, които преди са отнемали цели месеци. Това се дължи основно на Qiskit платформата. Сама по себе си тя позволява повече елементи да работят с много по-висока скорост и може да съхранява квантови програми, до които имат достъп и други потребители.

IBM очаква да пусне Qiskit за отворен достъп някъде през 2021 година. Компанията ще въведе и други подобрения в тази област, благодарение на които се надява до 2023 г. да успее да постигне квантово надмощие в световен мащаб.

Припомняме, че същата цел имат и Google, както и няколко китайски университета. Все още обаче е рано да се каже кой ще постигне успех в това отношение.

Представители на "Голямата синя" признават, че предстои дълъг път до квантовото превъзходство и оприличават сегашното ниво на технологията с най-ранните компютри. В началото те са се нуждаели от доста ръчно програмиране и всичко се е случвало много бавно. В идеалния случай Qiskit и подобреният хардуер ще доведат до ден, в който всеки ще може да използва квантовите изчисления, дори ако това се случва през отдалечен мейнфрейм.