Изпълнителният директор на космическата компания SpaceX - Илон Мъск уверено върви към реализиране на мечтите си за транспортирането на хора до Марс. Американският милиардер е уверен, че след шест години човек ще може да стъпи на Червената планета.

Според него там не само ще бъде изградена колония, а и нещо като нова държава. Нейната форма на управление ще бъде пряка демокрация, при която хората ще гласуват директно по различни казуси, без да преминават през представително правителство.

Според юристи обаче създаването на нова държава на Червената планета крие огромни правни предизвикателства.

Коментарите бяха предизвикани от факта, че в споразумението за сателитната интернет услуга Starlink на SpaceX между другото е записано, че Марс е свободна планета, над която нито едно земно правителство няма власт. Това означава, че при възникване на спорове на нейна територия, те ще се решават чрез самоуправляващи се принципи.

Според адвокати обаче SpaceX не е в състояние да изгради нова държава на Марс. В международни споразумения, подписани от осем държави през септември 2020 г., се казва, че "космическото пространство не подлежи на национално присвояване чрез претенция за суверенитет, чрез използване или окупация или по какъвто и да е друг начин".