Илон Мъск сподели, че трябва да се поставят възрастови ограничения за президентите на САЩ.

"Нека определим възрастова граница, след която да не можете да се кандидатирате за политическа длъжност, може би цифра трябва да е малко под 70...", пише Мъск в Twitter.

Управляващият президентът на САЩ Джо Байдън е на 79 години, един от водещите политици на Демократическата партия - Нанси Пелоси е на 81 години. Доналд Тръмп пък е на 75 години. Средната възраст на сенаторите в САЩ е 64 години.

При достигането на голяма възраст се проявяват когнитивни проблеми, а някои страни като Великобритания обмислят да въведат допълнителни правила за старите шофьори.

Добър пример за лошото влияние на "геронтокрацията" е Съветският съюз. Дълги години страната не извършва необходимите реформи, а обществото и икономиката закостеняват. В един момент ръководството става крайно догматично и неспособно да реагира на възникналите трудности, което е една от причините за разпада на СССР.

Идеята за лошото влияние на американската геронтокрация, се споделя и от някои изследователи. Теорията за "Американският упадък" твърди, че влиянието на Съединените американски щати намалява, а една от причините е в средната възраст на политическата класа.

Илон Мъск предупреждава и за опасностите на технологиите за удължаване на живота и постигане на безсмъртие.

"Всички сме смъртни и това е хубаво. Хората рядко променят възгледите и идеите си преди да умрат. Ако сме безсмъртни, то ще живеем в едно изключително закостеняло общество, в което ще е много трудна появата на нови идеи", споделя Мъск.

Мъск допълва, че "не е запознат със съществуването на някоя секретна технология за борба със стареенето". Изявлението му обаче е по повод все повечето стартъпи и начинание, насочени към разработването на технологии за удължаване на живота и дори безсмъртие.

Позволяването на хората да живеят по-дълго би довело и до бързо застаряване на населението, което би довело до по-нататъшен спад на раждаемостта, тъй като по-малко хора могат да имат деца.

"Бързо намаляващата раждаемост в глобален мащаб е един от най-големите рискове за цивилизацията", смята милиардерът.

Това далеч не е първият път, когато Мъск предупреждава, че намаляващото население е евентуалната причина за цивилизационен колапс.

Дори Китай, най-гъсто населената страна в света, се сблъска с рязък спад в раждаемостта, което кара лидерите да бият алармата. Съществува вариант населението на втората най-голяма икономика в света да спадне двойно. Това може да причини икономическа катастрофа с глобални размери.