Предприемачът визионер и милиардер Илон Мъск обяви днес, че се отказва от Twitter "за известно време", след като коментарите му в социалната мрежа допринесоха за треската на фондовия пазар, която тласна рязко нагоре котировките на няколко компании, предаде Франс прес.

"Повече не на Туитър, за известно време", заяви пред своите близо 45 милиона последователи бизнесменът, роден в Южна Африка. Мъск е основател и на компанията за производство на ракети SpaceX. Той не посочи причина за внезапното си решение.

Миналата седмица Мъск, който не харесва инвеститорите, залагащи на поевтиняването на акциите, се включи в в подкрепа на GameStop, верига магазини за видеоигри, чиито котировки напоследък скачат и всяват страх сред спекулативните хедж фондове.

Котировките на търговеца на видеоигри GameStop скочиха с 50 процента, след като Мъск пусна коментара "Gamestonk!!" - игра на думи с името на компанията и популярен термин за "акции" в социалните мрежи, както и линк към форума в Редит (Reddit), насърчил масовото купуване на тези книжа от дребни инвеститори.

Милиардерът е бил разследван и преди за постове в Twitter, които може да са оказали влияние на цената на акциите на Tesla.

За разлика от мнозинството знаменитости и милиардери, Мъск се държеше доста непринудено в Twitter, комуникираше редовно със своите последователи и споделяше често мемета и лични мисли.