Илон Мъск планира да създаде нов град, наречен Starbase (в превод - "Звездна база"), около площадката за изстрелване на SpaceX в Тексас. Това е поредния екстравагантен проект на прочутия милиардер, предава technews.bg.

Площадката за изстрелването на SpaceX в Тексас се намира в село на име Бока Чика - заформящо се селище в южния край на щата. Компанията разработва ракетата си Starship и тества прототипи там от 2014 г. насам.

Но сега Мъск казва, че градът Starbase ще покрие "площ, много по-голяма" от селото. "Строим град Starbase в Тексас. Оттам ще отиваме на Марс, а оттам - към звездите", написа той в Twitter.

Съдебният съвет на окръга, където се намира Бока Чика, потвърди плановете на Мъск да създаде град, съобщи Business Insider.

"През последните няколко дни съветът... получи официално запитване от SpaceX относно интереса на Илон Мъск да включи село Бока Чика в град на име Starbase, Тексас. По-рано днес съдът на комисарите на окръг Камерън беше информиран за начинанието на SpaceX", се казва в изявлението.

"Ако SpaceX и Илон Мъск биха искали да продължат по този път, те трябва да спазят всички закони за учредяване, които действат в щата", каза съдията на окръг Камерън Еди Тревиньо. "Окръг Камерън ще обработва всички подходящи петиции в съответствие с приложимото законодателство".

Наред с обещанието от Starbase да се отива на Марс, Илон Мъск заяви още, че в новия град ще има особено добро отношение към кучетата.