Главният изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск говори по един от най-важните според него въпроси - колапсът на цивилизацията.

Това е тема, която той е засягал безброй пъти преди и с която оправдава колонизацията на Марс и създаването на самоподдържащ се град там - докато Земята се разпада на прах.

"Ще бъда откровен, цивилизацията се усеща малко крехка в наши дни", каза Мъск, добавяйки, че трябва "да изградим този град на Марс възможно най-скоро и да осигурим бъдещето на живота".

Мъск многократно е изразявал загрижеността си относно краха на цивилизацията поради природни бедствия, удари от комети и по-малко хора, които имат деца.

"Мисля, че един от най-големите рискове за цивилизацията е ниската раждаемост", каза той по време на съвета на главния изпълнителен директор на The Wall Street Journal през декември. "Моля, вижте числата - ако хората нямат повече деца, цивилизацията ще се срине, отбележете думите ми."

По думите на Мъск един автономен град на Марс, разполагащ с най-модерните и добри технологии ще е спасителната лодка на човешката цивилизация. При необходимост колонията ще може да "рестартира" цивилизационния процес на нашата планета.

Предложенията за колонизация на Марс на Илон Мъск сещат и критици. В споделен от него наскоро трейлър се вижда бъдещ град на Червената планета.

Центърът на колонията е оградена с големи стени и покрита с купол. Вътре хората могат да се разхождат без скафандри, има градини с дървета, а условията максимално наподобяват тези на Земята. Извън тази своеобразна цитадела се виждат светлинките на предградията, които не са защитени от купол и където разходките без скафандър са невъзможни.

Мнозина смятат, че мечтата на Мъск е да възроди феодализма в нов технологизиран вариант. Мнозинството от работниците на Марс ще живеят в изключително трудни условия, докато елитът ще е недосегаем зад стените на своя купол.

Сегментът от видеото, породил критиките, може да се види в края на клипът по-долу: