В началото на 21 век Индия започна да се превъоръжава със карабината собствено производство - INSAS. Тя обаче се оказа доста проблемна, като в по-студеният климат на Хималаите автоматът на практика не можел да функционира и постоянно засичал.

Така 20-години след дебютът на INSAS, се наложи пушката да бъде пенсионирана. Оказало се, че Индия трябва да придобие около 1 милион бройки качествено автоматично оръжие, което да може да издържа както влажният климат на джунглите, така и студът в Хималаите, а и да не се плаши от пясъците на пустините в близост до Пакистан.

Както е известно, автоматите "Калашников" имат славата на най-издръжливите карабини, които могат да издържат всякакви гаври. Индийците от своя страна решили, че вместо да правят собствен дизайн и да рискуват да повторят грешката с INSAS е по-добре да заложат на сигурно.

Така Индия е подписала договор с "Калашников" за закупуването не само на голяма партида, но и на лиценза за производството на АК-103. Предвижда се 150 000 бройки да се внесат директно от Русия, а около 610 000 да се произведат локално в Индия.

Според военният сайт Jane's Defence, "Калашников" вече е доставил необходимото оборудване за производството на АК-103 в Индия, а договорът ще бъде финализиран от двете страни в края на този месец.

АК-103 е модернизирана версия на АК-74 и стреля с патрон в 7.62×39 милиметров калибър. Прикладът, както и други елементи на пушката, са изработени от олекотени полимери, което намаля теглото на пушката до около 4 килограма. Далекобойността е до 500 метра.

Индия ще снабди приоритетно военните си части, разположени в близост до границите на страната с новия автомат.