Учени от Технологичния институт в Рурк, Индия, разкриха механизмите, управляващи образуването на мехури въздух в бутилките, когато се опитваме бързо да излеем от тях олио или вода, и установиха как този процес може да стане максимално бърз, съобщи ТАСС.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Физика на флуидите".

"Нашият експеримент показа, че за всички видове бутилки има критичен ъгъл, при който течността изтича от тях максимално бързо. Съществуването му е свързано с начина, по който се образуват празните зони и мехурите в гърлото", обяснява Локеш Рохила , физик от Технологичния института в Рурк.

Учени, инженери и производители на битова химия и храни почти 100 години се опитват да създадат "идеалната бутилка", от която максимално бързо се излива вода, напитки, олио, отделя се и последната капка паста за зъби или сос, които полепват по стените. Усилията им сега са предимно за разработване на различни покрития, с които стените стават максимално хлъзгави.

Рохила и колегите му са тръгнали по друг път - проверили са какво значение има формата на бутилката и на гърлото за скоростта, с която се излива течността.

Те разкриха принципа на образуване на мехурите въздух при накланянето им със система за забавени снимки. Наблюденията им показаха, че скоростта на изпразване на бутилките се увеличава, докато не бъде наклонена под ъгъл 20 градуса. След това тя почти не се променя. Учените обясняват явлението с поредица от формули.

Те показват, че най-силно на скоростта на движение на течността влияе формата на съда, а не вискозитетът и другите свойства на течността.