На награждаването присъстваха представители на бизнеса, медиите и местната власт.

За най-иновативна идея на годината бе отличен софтуерът Visagismile, разработен от дигитална агенция Web Motion.

Visagismile спечели и второ място в категорията “Технологична иновация на годината”.

Денталният софтуер Visagismile впечатли журито с иновативните си характеристики в няколко отношения:

Иновативна научна концепция (Dental Visagism), която обосновава връзката между чертите на лицето, темперамента на пациента и хармониращата му зъбна конфигурация.
Технологичните иновации в разработката му, каквито са: самообучаващият се алгоритъм за разпознаване типа лице; автоматичното разпознаване на лицевата карта на пациента и иновативната функционалност за визуализация на получената зъбна конфигурация в прозореца на уеб браузъра, съвместима с всички десктоп и мобилни устройства, при хоризонтална и вертикална ориентация на екрана.
• Софтуерът представлява стойностна иновация за пациентите, които имат възможност да участват в дизайна на своята усмивка и да се харесат с новата си визия преди да претърпят дентални интервенции.
За стоматолозите софтуерът представлява новаторско решение за създаване на прецизен дизайн на зъбна конфигурация, минимизиращо риска от човешкия фактор. Освен това продуктът прави възможно интегрирането на принципите на Визажизма в клиничната им практика, които без софтуерът са достъпни само за най-високо квалифицираните специалисти.

Поради своето приложение и технологични характеристики, разработеният в България дентален софтуер Visagismile представлява иновация на световно ниво, която до момента няма аналог в сферата на естетичната стоматология.

Преди месец приложението спечели 3-та награда в конкурса за иновации на Европейската академия по естетична стоматология. А в края на юни беше представено на научната ИТ конференция CompSysTech, в резултат на което статия за него ще бъде листната в световната база данни за научни трудове SCOPUS.

Честно казано, нямахме очаквания да вземем награда от конкурса на b2b media, тъй като той е с бизнес насоченост, а нашият проект се цени предимно в стоматологичните среди. Там са неговите потребители и те най-добре могат да видят ползите от продукта. Благодарни сме за двете награди - те са много ценни за екипа на Web Motion, тъй като утвърждават стремежа ни да създаваме иновативни и високотехнологични решения”, сподели Ива Мишева, маркетинг мениджър на Web Motion.

Visagismile е основният приоритет на Web Motion през последната година, но дигиталната агенция разработва и други интересни уеб приложения в сферата на медицината и бизнеса.

Такъв е софтуерът за прогнозиране на успеха на стартиращи компании, идеята за който стартира с докторска дисертация на техническия мениджър на Web Motion, Боян Янков.