ИТ индустрията неведнъж се е сблъсквала със заговори на някои от участниците на пазара за сметка на други или за поддържане на изкуствени дефицити и високи цени на продуктите. За подобен сговор между Intel и Nvidia, насочен срещу AMD, разкрива източник от средите на ОЕМ производителите, предава technews.bg.

Миналата година AMD представи процесорите Renoir APU под формата на семейство Ryzen 4000, в което влизат чипове като Ryzen 5 4600H, Ryzen 7 4800H и Ryzen 9 4900H. На пазара обаче не излезе нито един лаптоп с някой от тези процесори и графична карта на ниво поне Nvidia GeForce RTX 2070. Най-добрите модели използваха графика GeForce RTX 2060.

Тази ситуация не беше по вкуса на потребителите, които искаха да преминат към процесор AMD със Zen 2 ядра. Най-добрите графики на Nvidia бяха комбинирани с по-лоши по отношение на енергийната ефективност процесори Intel Comet Lake-H. През юли миналата година се появиха информации, които трябваше да обяснят проблема с предполагаемите ограничения на процесорите от серията AMD Ryzen 4000.

По-конкретно, ставаше дума за броя на линиите PCIe 3.0 в Renoir, заделени за графичните карти. Renoir беше съвместим с интерфейса PCIe 3.0 x8, което означава, че максимум 8 линии PCIe 3.0 са предназначени за dGPU. Някои OEM производители признаха, че тези ограничения (Intel предлага 16 линии за графичната карта) намаляват максималната производителност на графичните карти Nvidia GeForce RTX 2070 и по-нови.

Ето защо на пазара няма нито един ноутбук в такава конфигурация, гласеше версията. Но изглежда това е било само димна завеса, а не истинската причина. Оказва се, че през миналата година Intel и Nvidia са сключили споразумение, което възпрепятства пускането на лаптопи в конфигурация с процесор AMD Ryzen 4000 и графични карти на ниво GeForce RTX 2070 и по-високо, твърди полският сайт PurePC.

Един OEM (производител на оригинално оборудване) тайно признава, че истинската причина за отсъствието на желаните лаптопи с Ryzen 4000 е вътрешно споразумение между Intel и Nvidia, съгласно което най-мощните графични карти от семейството Turing могат да се комбинират само с 10-то поколение процесори на Intel.

Не е ясно какви точно условия и/или суми са били заложени в споразумението, но несъмнено залогът е бил голям, тъй като нито един OEM не предложи лаптопи със спомената конфигурация. Интересното е, че тазгодишните процесори AMD Ryzen 5000-H (Cezanne-H) също имат максимум 8 PCIe 3.0 линии за графичната карта, така че теоретично може да се използва оправданието от миналата година.

Но широката гама процесори AMD за 2021 г., както и продължаващите проблеми на Intel с 8-ядрените чипове Tiger Lake-H45 създадоха ситуация, при която някои производители на лаптопи се отказаха от предишните си договорености, което се отнася и за самата Nvidia. Вече е известно, че Asus и Lenovo са излезли от този кръг.

Други производители също подготвят своите предложения за лаптопи с AMD Ryzen 5000 и мощни карти Nvidia GeForce RTX 3000. Единствените производители, които ще продължат да се придържат към чиповете Intel и Nvidia RTX 3000 в комплект, са Dell и Razer.