Основателят на NVIDIA Дженсън Хуанг е силен привърженик на използването на виртуални среди за обучение на системите за автоматично управление на превозни средства. В отговор на това Intel планира да премести този вид тестове от висококачествените пътища на пресечен терен, който съществува само виртуално. Това ще ускори разработването на роботизирани превозни средства с повишена проходимост.

Компанията получи подкрепа от DARPA, американска агенция, която финансира различни инициативи в областта на отбраната, за създаване на симулирана среда за обучение на роботизирани превозни средства, предназначени за преодоляване на пресечен терен, се посочва в ново съобщение за пресата на уебсайта на Intel.

Не е трудно да се предположи, че подобренията в тези технологии ще позволят на военните производители да създават роботизирани превозни средства без екипаж в тях, които могат да се управляват дистанционно и автоматично.

Системата CARLA на Intel позволява да се създават огромни виртуални пейзажи с пресечен терен само с едно натискане на бутон и след това да се използва това пространство за симулиране на тестове на самоходни автомобили с висока проходимост. Уменията, придобити във виртуалната среда, могат да бъдат прехвърлени към хардуера на реалните превозни средства, което ускорява тяхното развитие. Проектът ще се изпълнява в продължение на пет години, като Intel ще използва ресурси от Тексаския университет в Остин и Центъра за компютърно зрение в Барселона.