По-високите разходи за строителство от първоначално предвидените са често срещано явление и проектът на Intel за изграждане на две съоръжения за тестване и опаковане на чипове в Германия не е изключение, според съобщения в немската преса. Според източника, Intel вече е принудена да преразгледа графика си и очаква властите да увеличат финансовата помощ от първоначалния бюджет от 17 млрд. евро.

Това, както съобщава Ройтерс, е посочено от германското издание Volksstimme. Според него още през ноември, по време на посещението си в Магдебург, където трябва да бъдат изградени съоръженията на Intel, ръководителят на компанията Патрик Гелсингер е уверил местните власти в неизменността на плановете. Сега реториката се е променила.

Гигантът вече не може да гарантира, че строителството на двата обекта ще започне през следващата половин година, като същевременно твърди, че разходите ще нараснат от 17 на 20 млрд. евро поради инфлацията, повишаването на цените на строителните материали и енергията в региона. Съобщава се, че ръководството на Intel се опитва да преговаря с местните власти, за да компенсира разликата в разходите.

Първоизточникът съобщава също, че служители на Intel са изразили загриженост за намаляващото търсене на полупроводникови компоненти и са заявили, че не могат да уточнят кога ще започне строителството. Сега те твърдят, че преговарят за увеличаване на субсидиите от европейските власти.

Припомняме ви, че в края на ноември Intel закупи земята, върху която ще бъдат построени заводите в Магдебург. С други думи, първата стъпка към началото на строителството е направена; сега трябва да се договорят промените в графика и бюджета на проекта.