В рамките на визитата си в региона EMEA (Европа, Близкия изток и Африка) шефът на Intel Патрик Гелсингер счете за необходимо да посети и Израел, където компанията разполага с производствени мощности, изследователски центрове и подразделение Mobileye, предава technews.bg.

Посещението на Гелсингер в Йерусалим и срещата с премиера на страната не бяха напразни - CEO-то на американския чипмейкър обяви мащабна програма за инвестиции в Израел, става ясно от репортаж на Ройтерс.

Intel вече изгражда ново производствено съоръжение в страната, което ще даде на местните жители още 6 000 работни места, в допълнение към вече наличните 14 000. Компанията потвърди, че планира да вложи 10 милиарда долара в проекта, а по-рано местните власти обещаха да отпуснат субсидии в размер на 1 милиард долара.

Съществуващият завод на Intel в Кирят Гат произвежда 10-нм чипове, така че новата производствена линия най-вероятно ще бъде фокусирана върху по-напреднали литографски технологии.

Intel ще осигури още 400 милиона долара за развитие на подразделението Mobileye, което скоро ще се сдобие с нов изследователски център в Йерусалим.

Допълнителни 200 милиона долара ще бъдат изразходвани за разширяване на изследователския център на Intel в Хайфа, който е посветен на разработката на прогресивни процесорни архитектури.