Русия отбеляза Деня на военноморските сили, като показа най-новите и най-прочути попълнения в своя флот.

Тържествата бяха съсредоточени в Санкт Петербург, родния град на руския президент Владимир Путин. По традиция руският лидер приема салюта, докато парадът преминава край него, предава Russia Beyond.

Вижте как изглеждаше руският военноморски парад >> >> >>

Тази година жителите и посетителите на Санкт Петербург видяха най-голямата и най-тежка атомна подводница в света - "Дмитрий Донской". Тази подводница, въоръжена с междуконтинентални балистични ракети "Булава", се превърна в руското ядрено наследство от падналата съветска империя.

В културната столица на Русия "дефилира" и фрегатата "Адмирал Горшков" по проект 22350. Тя е част от Северния флот на Руските военноморски сили и е въоръжена с най-новите управляеми ракети на Русия, включително "Калибър" и "Оникс". Говори се, че тези фрегати са първите, които ще получат първите в света хиперзвукови ракети "Циркон", пътуващи към целта със скорост осем пъти по-висока от скоростта на звука (около 2,5 км/сек).

Върховният главнокомандващ лично премина на катер редом с редиците от военни кораби и се качи на борда на няколко от тях, за да ги разгледа и да поздрави екипажите им.

Посетителите на Санкт Петербург видяха и няколко от най-незабележимите подводници в Русия, въоръжени с крилати ракети "Калибър" - подводницата "Колпино" по проект 636.6. В НАТО те са известни като "Черната дупка" заради възможностите им да засичат мишени на разстояние 3-4 пъти по-голямо от обсега на радарните системи на потенциалния враг.

Тази година парадът бе един от най-големите в руската история - в него се включиха над 4000 моряци на 43 бойни кораба, подводници и самолети.

В Санкт Петербург към руския ВМФ се присъединиха и представители на китайския флот, които представиха разрушителя "Хъфей", фрегатата "Юнчън" и поддържащия плавателен съд "Ломако".

Руските военноморски офицери представиха и новата си бяла униформа. Наборниците, служещи на военни кораби, бяха облечени в историческата униформа на Руския императорски флот.