Създадена в последните години на Съветския съюз, космическата станция "Мир" се превръща в първия постоянно от хора дом извън нашата планета. На нея са извършени 23 000 експеримента, а на борда ѝ Валери Поляков се превръща в човека, прекарал най-много дни в Космоса. Александър Александров пък става първия българин стъпил на борда на космическа станция - това се случва през 1988 г. именно на "Мир".

Любопитен факт е, че България е третата страна в света, създала и експериментирала с оранжерия в Космоса. Това е мини фермата "Свет", инсталирана на станция "Мир" от Александър Александров. В основата на почвата ѝ стои натрошен зеолит, добит в района на Кърджали.

Тя се намира на борда на космическата станция "Мир" от 1988 до самия ѝ край. През тези години се правят опити с пшеница, но и с много други растения. За първи път космонавти консумират отгледана в Космоса храна, благодарение на българската оранжерия, а учените решават множество проблеми свързани с отглеждането на растителни култури в условията на микрогравитация.

И макар "Мир" да има преки връзки с България, то нека видим как се ражда космическата станция и защо се стига до нейния край през 2001 г.

Планът за изграждане на ново поколение съветски космически станции се ражда още през 70-те години на миналия век. Идеята е те да са съставени от модули, които да се прикрепят един към друг в орбита. Това би позволило създаването на голяма конструкция без необходимостта от направата на свръхтежка ракета.

Работата по "Мир" обаче върви бавно, докато не е получено постановление станцията да бъде изградена до XXVII конгрес на КПСС.

Централният модул на станцията е изведен в околоземна орбита на 20 февруари 1986 г., а през следващите 10 години са изстреляни и скачени още шест модула.

Благодарение на станцията "Мир" човечеството натрупва достатъчно знания за създаването на издръжливи и дълговременни системи за поддръжка на живота. Космонавтите на борда винаги разполагат с кислород за дишане и вода за пиене. Открита е необходимостта от упражнения, защото мускулите започват да атрофират в безтегловност.

Космонавтите разполагат със своеобразни каюти, в които могат да спят, както и с тоалетна, можеща да работи в условията на микрогравитация.

Любопитен факт е, че докато алкохолът е забранен на борда на МКС, то на "Мир" имало редовни доставки на коняк и водка.

Въпреки множеството успехи и огромно количество натрупани данни, не всичко на "Мир" върви по вода. След разпада на СССР парите за станцията намаляват, което оказва влияние и на поддръжката ѝ.

Вижте как изглежда "Мир" >> >> >>

В проекта се включват от НАСА и ЕКА, като дори няколко пъти американската совалка посещава и се скачва със станцията. Това обаче не помага за намаляването на проблемите, белязали историята на "Мир" през 90-те.

На първо място в корпусът започнал да се развива мухъл на някои места, а поне един път водните запаси на станцията са били замърсявани с него. Компютърните системи също са проявявали дефекти. Най-черна обаче била 1997 година. През февруари на борда на станцията избухнал пожар, част от космонавтите били евакуирани в спасителната капсула, а други сложили противогази, за да преминат през задимения корпус и да загасят пожара.

Месец по-късно възникнал проблем с охладителната система, който повишил температурата на борда на "Мир" до 50 °С при максимално допустими 28 °С.

Най-голямото произшествие се случило на 25 юни 1997 г., когато товарният кораб "Прогрес М-34" се сблъскал със станцията. космонавтите успели да спасят жизненоважните елементи на станцията, но били нанесени тежки поражения на слънчевите ѝ панели. В резултат на това се появил сериозен недостиг на електричество.

В края на 90-те космонавтите не рядко спали в прикачените към станцията космически капсули, за да могат бързо да се евакуират при нужда.

За поддържането на "Мир" Русия разчитала в голяма степен на НАСА, но американската агенция обявила, че се оттегля от проекта през 1998 г. Така през 1999 година било обявено, че поради липса на финансиране, космическата станция ще бъде изоставена и деорбитиране в района на Тихия океан.

На 23 март 2001 г., точно преди 18 години, "Мир" навлязъл в земната атмосфера и изгорял в близост до остров Фиджи. По-долу може да видите видео от събитието: