Настоящата 2020 вече е към своя край. Пандемията, политическите събития у нас и по света, както и последиците от тях - запознати сме с всички основни неща, случили се през изминалите 12 месеца. Вместо да си ги припомняме, не е ли по-интересно да видим как са си представяли хората 2020 в миналото.

За целта сме подбрали прогнози на известни учени, журналисти, футуристи и личности, които са изказали своите предположения през последния век. Много от тях разкриват странна представа за 2020 година, а други са поразяващо и дори плашещо точни.

Ето как си представяха хората светът през 2020 година:

Телепортацията и телепатията ще са факт

Майкъл Дж. О'Фаръл е основател на The Mobile Institute и е експерт в технологичната индустрия от 1985 г. Но дори експертите могат да грешат. В книгата си "Shift 2020" О'Фаръл прогнозира, че 2020 г. ще бъде зората на "ерата на наномобилността".

"В предстоящата ера на наномобилност предвиждам, че телепатията и телепортацията ще станат възможни до 2020 г. - като и двете са обичайни до 2040 г.", каза той.

The Mobile Institute и О'Фаръл са големи привърженици на имплантирането на чипове в човешкия мозък и свързването му с изкуствен интелект. Според тях именно така ще стане възможна и телепатията. На първо време те предвиждат тази технология да замени обажданията по телефона и чатовете, а предаването на информация да се осъществява директно мозък с мозък, чрез машинен интерфейс и безжичен високоскоростен интернет.

Ще имаме лични хеликоптери

Забравете джетпаковете и летящите коли. Американското списание Popular Mechanics убедено твърди през 1951 г., че всяко семейство през 2020 година ще има поне един личен хеликоптер в гаража си. Той ще е малък и е може да вози двама души и техния багаж, като един добре окосен американски двор ще е достатъчен за кацането на поне две такива машини. Е, понякога футуристите определено бъркат.

Великобритания ще напусне ЕС под ръководството на Борис Джонсън

През 1997 година вестник "Индипендът" прогнозира, че Борис Джонсън ще се е изкачил до върховете на британската политика, заемайки или много отговорен пост или оглавявайки в правителството на Великобритания през 2020 година.

Междувременно през 90-те години на миналия век Джонсън пише статии за "Таймс" and "Дейли Телеграф" и все още не е обявил политическите си амбиции, въпреки че често е сочен за любимия журналист на Консервативната партия.

Преди повече от 20 години вестник "Индипендът" твърди, че Джонсън ще предоговори ролята на Великобритания в ЕС и дори най-вероятно ще извади страната от Съюза. Както виждаме днес тази прогноза е поразяващо точна.

Пандемия

В продължение на 20 години любимият на конспираторите Бил Гейтс предупреждава човечеството да се подготви за сериозна пандемия. Създателят на Microsoft буквално прекарва десетилетия в изучаването на заплахата от вируси и отделя милиарди за превенцията от тях в по-бедните държави. Въпреки това властите не отделят особено внимание на предупрежденията на Бил Гейтс и не се подготвят за пандемия с наистина глобални размери.

Прогнозите на Бил Гейтс обаче се оказват верни, а днес коронавируса е тема дори на празничната ни маса.

"Тъжно е, че за това се наложи земетресение от скалата 9 по Рихтер, за да се събудим", заявява Гейтс. "Богатите страни никога не бяха засегнати от Ебола, Зика, MERS и ТОРС, затова им бе лесно да игнорират проблема, смятайки че това не може да стане тук, вместо да се подготвят", допълва Гейтс.

Любопитно е, че Бил Гейтс дори заявява, че коронавирусите са много вероятен патоген, който може да предизвика пандемия.

Ще живеем до 100 и ще се пенсионираме на 70

Футуристът Рей Курцвейл прогнозира през 1999 г., че през 2020 година средната продължителност на човешкия живот ще е над 100 години. Според него ще постигнем това, благодарение на умни часовници, в които има вградени уреди за медицинска диагностика. Докато това отчасти е вярно - подобни джаджи съществуват, то според Рей Курцвейл те ще могат да се намесват в определени ситуации, което още не е факт. Средната продължителност на човечеството към днешна дата е 72 години.

В допълнение към това, през 90-те години а миналия век британецът Хамиш Макрей предвижда през 2020 г. възрастта за пенсиониране да достигне 67 до 70 години, поради повишената продължителност на живота в Европа. За жалост тази ситуация е почти факт в България, където средната продължителност на живота е 74 години, а много хора работят почти до своя край.

Всяко наше движение ще се следи

Трансхуманистът Рей Курцвейл прогнозира през 1999 година, че неприкосновеността на личния живот ще бъде огромен политически и социален проблем и че "практически всеки ход и всяко действие на отделния индивид ще се съхранява в база данни".

Това предсказание за жалост днес е доста близо до истината. Макар негласно, големите корпорации и правителства съхраняват всяко движение онлайн на потребителите. Ето един добре известен пример. Facebook знае всичко за нас, благодарение на бисквитките си следи сайтовете, които посещаваме, а тази информация се продава на трети страни - включително правителства.

Докато Рей Курцвейл не е напълно критичен към следенето онлайн, то много други писатели и учени са правели притеснителни прогнози за създаването на своеобразен кибер тоталитаризъм, в който само хакерите или тези с достатъчно добри умения ще успеят да остават незабелязани от властите или корпорациите.

Ще имаме шимпанзета шофьори

RAND Corporation е мозъчен тръст пряко свързан с американската държава. Корпорацията е допринесла много за космическата програма и развитието на интернет, а аналитиците й често правят прогнози.

Една от тях е доста налудничава и дадена относително скоро. През 1994 година RAND Corporation прогнозира, че човечеството ще развъжда интелигентни животински видове през 2020 г. Те ще са подобрени изкуствено и ще могат да извършват ръчен труд.

Според мозъчният тръст модифицираните шимпанзета ще могат да карат коли или да извършват домакинска работа.

Автономните коли ще са факт

Мнозина футуристи, включително Рей Курцвейл, са правели прогнози, че през първите десетилетия на 21 век ще видим самоуправляващи се автомобили. Можем да си спомним и култовият филм с Арнолд Шварценегер "Зов за завръщане", в който също има безпилотни коли.

Това предсказание е частично реализирано, като колите на Tesla имат ограничен автопилот, но навлизането на 5G ще позволи създаването на множество безпилотни автомобили. Междувременно в Русия вече има реализирани прототипи на безпилотни комбайни и друга селскостопанска техника.

Машините ще постигнат комунизма за нас

Тази прогноза не идва от Москва, а е дадена през далечната 1966 година от списание Time. Според авторите на предположението през 2020 година машините ще произвеждат толкова много, че всъщност нуждите на всички ще бъдат задоволени почти безплатно. Без дори да вдигне пръст, средното неработещо семейство може да печели по 300 000 долара годишно. Авторите от Time не наричат това комунизъм, но твърдят, че всеки ще работи и потребява колкото си поиска.

Ще гласуваме електронно от вкъщи

През 1997 година футуристите Питър Шварц и Питър Лейдън правят едно любопитно предположение пред списание Wired. Според него американците ще могат да участват в "електронно гласуване", гласувайки на президентските избори от уюта на собствения си дом. 

Питър Шварц и Питър Лейдън смятат, че тази опция ще е достъпна още през 2008 година, а към 2020 г. ще е предпочитаният начин за гласуване от стотици милиони хора. Причината за това естествено е развитието на интернет и фактът, че все повече хора от развитите страни имат личен компютър.

Гласуването по електронен път от вкъщи обаче все още не е факт, заради страхове от хакерски намеси и държавни машинации на вота. Въпреки това държави като Естония и Швейцария провеждат сериозни изследвания в областта и дори тестват системи, които в близкото бъдеще да направят гласуването от вкъщи по-лесно и сигурно. Много е вероятно пандемията от Ковид-19 да ускори тези процеси.

Ще живеем в метални къщи с метални мебели

Томас Едисън е един от най-големите изобретатели на миналия век. Създател на електрическата крушка и една от първите корпорации за милиарди долари, той е известен още с недобрият си характер и факта, че успява да измами Никола Тесла. Освен това Едисън е таен и като визионер и футурист. В интервю от 1911 година той заявява, че къщата на бъдещето ще е метална и обзаведена с метални мебели "от мазето до тавана".

Според Едисън стоманената мания няма да свърши дотук.

"Бебето на 21-ви век ще бъде люлеено в стоманена люлка", каза той и допълва, че "баща му ще седи на стоманен стол на стоманена маса за хранене, а спалнята на майка му ще бъде разкошно оборудван със стоманени мебели". Звучи доста неуютно.

Депресията ще е най-честото заболяване, наред със сърдечните проблеми

През 1996 г. Харвардското училище за обществено здраве и Световната здравна организация правят едно тъжно предположение. Според тях през 2020 година хората най-често ще страдат от клинична депресия и сърдечни проблеми. Тези състояния, макар и лечими в някаква степен, ще отнемат много от най-добрите години на хората. Това предположение се оказа наполовина вярно, като през 2017 година сърдечните проблеми се оказаха водещи, а броят на хората страдащи от депресия се увеличава постоянно.

Според специалистите тези проблеми говорят много за състоянието на обществото и за начинът на живот на хората в него. Стресът, отчуждението, трудностите са факт за развиването и на сърдечни, и на душевни проблеми.

Краката ни ще имат само един пръст

В лекция дадена в Английския кралски колеж през 1911 г. хирург на име Ричард Клемент Лукас прави доста странно предположение, което се обсъжда сериозно в тогавашната британска преса.

"Безполезните външни пръсти на краката ще се използват все по-рядко, така че скоро човекът ще стане вид само с един пръст на краката си, при това доста по-къс", заявява хирургът. Според него това ще е факт след малко повече от век или през 2020 година.

Човек ще стъпи на Марс

Още от средата на миналия век хората правят дръзки предположения, че до началото на 2000 година човечеството ще има цели градове на Марс. Кацането на Луната през 1969 година кара мнозина да помислят, че мисията до Марс е напълно логична стъпка, която ще се случи скоро. Именно поради тази причина ние няма да ви споделим подобно предсказание, а много по-сериозна прогноза от средата на 90-те години на миналия век.

В доклад от 1996 г. на Съвета за космически изследвания на Националния научен съвет на САЩ (National Research Council) се казва, че НАСА ще стартира "мисии до Луната и Марс през следващия четвърт век". Според прогнозата на учените хората ще кацнат на Марс до 2018 г., а през 2020 година ще бъде създадена и първата колония или по-точно база с постоянно присъствие.

Истината е, че технологията за поет до Червената планета е налична, но той се бави по политически и финансови причини.

Въпреки това НАСА е убедена, че ще прати хора през 30-те години ан този век до Марс, а Илон Мъск твърди, че неговата ракета Starship ще изпрати първите 100 колонисти още през 2026 година.

Хората ще спрат да се хранят

Тази прогноза е направена съвсем скоро - през 2005 година. Зад нея стои трансфуманистът и футурист Рей Курцвейл. В книгата си "Сингулярността е близо: Когато хората надхвърлят биологията" той твърди, че до 2020 г. ще има "нано роботи", способни да влязат в кръвния поток, за да "хранят" директно клетки и да извличат отпадъци.

В резултат на това те ще превърнат познатото ни хранене отживелица.

Явно трансхуманистът е надценил технологичния прогрес на човечеството, но не е ясно дали то така лесно би се отказало от възможността да усеща различните вкусове и текстури на храната.