"Запад 2021" бе най-мащабното съвместно военно учение между Русия и Беларус. Маневрите приключиха преди няколко дена, като по сценарий трябваше да се оттренира отговор на военна агресия срещу "Съюзната държава". Владимир Путин и Александър Лукашенко присъстваха на тренировките, а общият брой на участниците в тях бе над 200 000 души.

Маневрите, проведени близо до границата с ЕС, породиха безпокойство сред някои страни от НАТО. "Запад 2021" демонстрира бойната готовност на Русия за мащабен конфликт.

Поразяване на мишена по време на "Запад 2021"

Снимка: Минобороны России

Москва провежда подобни учения всяка година, като преди 3 години във военните тренировки "Изток 2018" участваха 300 000 души.

"Запад 2021" обаче бе много по-различен. Учението  показва, че Кремъл смята да заложи повече на бойните роботи и дроновете. Наред с това бяха изпитани и редица подобрени бойни системи.

Вижте как изглеждат оръжията, изпитани от Москва в близост до границата с Полша >> >> >>

Роботизирано бъдеще

В тренировката на бойните действия участваха няколко вида наземни бойни робота - "Платформа-М", "Нерехта" и "Уран-9". Руската армия смята да използва машините основно за разузнаване, патрулиране около стратегически обекти и подкрепа на пехотата в бойни действия.

Платформа-М

Снимка: ТВ "Звезда"

"Платформа-М" е тестван за разузнаване в градска среда и преминаване през минно поле. Роботът е въоръжен с картечница и 4 гранатомета. Теглото му е от под 1 тон, което го прави лек и маневрен.

Нерехта

Снимка: Минобороны России

"Нерехта" е още по-лек и малък робот, който може да се движи с 32 км/ч, а електродвигателите му са изключително тихи. Единственото му оръжие е картечница, а по данни от учението, роботът се доказал като "способен градски скаут". Машината е маркирала цели за артилерийски огън.

Уран-9

Снимка: Минобороны России

"Уран-9" е най-способният военен робот на Русия, който е тестван и в Сирия. По време на "Запад 2021" машината е поразила мишени на разстояния от 3 до 5 километра.

Роботът с тегло от 12 тона може да се движи по пресечена местност със скорост от 45 км/ч. На въоръжение на всеки модул има 30-мм оръдие, както и система за изстрелване на термобарични и противотанкови ракети. Модулите над купола могат да съобщават на робота, че е под вражеския прицел. Ако такъв е регистриран, машината сама изчислява посоката на огъня, пуска димни гранати и напуска опасната зона.

"Уран-9" е оборудван с хибриден дизелов двигател, имащ опция за безшумно движение само на ток.

Роботът е доста автономен и не изисква постоянен контрол. Операторът задава задача, която машината изпълнява сама. На хората им остава просто да следят действията ѝ. Това става благодарение на изкуствения интелект, който анализира информацията и предлага варианти за решението на бойната задача.

Русия разполага с над 20 бройки от робота.

БМП-3 "Удар"

Снимка: Минобороны России

Русия е тествала и "Удар". На практика това е роботизирана версия на бойната машина БМР-3, която е оборудвана с необитаем купол Бумеранг-БМ.

Това позволява машината да има две версии - напълно роботизирана или такава само със шофьор. Куполът може да е автономен или да се управлява дистанционно, а ползите от това са свързани с минимизираната вероятност от поразяване на екипажа.

Основното оръжие на тестваната машина е автоматично 30-милиметрово оръдие, 4 антитанкови ракети и 7.62 мм картечница. Удар" носи безпилотен летателен апарат и наземен мини-дрон за разузнаване и обезвреждане на мини. Роботът може да се използва за бойни, разузнавателни и спасителни мисии по евакуация на ранени.

Дронът "Орлан"

Снимка: Wikimedia

Във въздуха са работили дроновете "Орлан", които са служели за разузнаване и маркиране на наземните цели. "Орлан" няма преки бойни способности, но може да се използва още за провеждане на информационни и психологически атаки.

Москва се включи късно в разработката на бойни дронове и изостава в това отношение от САЩ, Китай, Израел, Турция, а според някои и от Украйна.

Войната в Нагорни Карабах показа, че дроновете могат да определят изхода от конфликта и да унищожат скъпа техника с малко усилия и средства.

Бойният дрон "Ласточка"

Снимка: Anna News

По време на ученията "Запад 2021" дебютът си е направил и бойният дрон "Ласточка". Масата му е едва 4 килограма, а безпилотникът може да лети на максимално разстояние от 25 километра. Все още се знае малко за "Ласточка", но Русия е съобщила, че дронът успешно е поразил целите си.

Без стелт самолети

По време на учението "Запад 2021" във въздуха са летели 80 бойни самолета и хеликоптера. Сред тях обаче липсва стелт изтребителя Су-57. Тренировката показва, че Москва продължава да разчита на наследена от СССР технология, макар и в развит вид.

Основната бойна сила е била съставена от Су-35С, Су-30СМ и Су-34. Общото между трите самолета е, че те са еволюция на една и съща платформа - съветския тежък изтребител Су-27.

Су-35

Снимка: Shutterstock

Су-35С е считан за най-маневрения самолет в света, а по бойните си възможности той превъзхожда по-модерния стелт Су-57. По всичко личи, че Москва предпочита да инвестира средства именно в производството на този изтребител.

Су-35С стои на границата между четвъртото и пето поколение изтребители. Това се дължи на мощния радар с пасивна фазирана антенна решетка, който засича самолетите на противника в радиус от 400 км. Радарът следи противниковите сили и може да се стреля срещу 8 цели на веднъж.

Максималната скорост е 2 400 км/ч, а с едно зареждане могат да се изминат максимално 3 600 км. Су-35 може да носи до 8 000 кг въоръжение, включващо ракети въздух-въздух, въздух-земя, противокорабни ракети и бомби.

Кабината на самолета също е доста съвременна, и няма нищо общо с тази на Су-27, върху който е базиран новият руски изтребител.

Русия разполага със 128 бройки от Су-35С.

Су-30СМ

Снимка: Wikimedia

Су-30СМ също е много бърз и маневрен самолет, който може да нанася удари по наземни и въздушни цели. Тежкият изтребител е от поколение 4++, който прави първия си полет през 2012 г. Към този момент Русия разполага със 92 бройки от самолета.

Изтребителят се задвижва от два реактивни двигателя, като максималната му скорост е 2125 км/ч, а бойният му радиус е 1 500 км.

Цената на Су-30СМ е около 65 милиона долара.

Су-34

Снимка: Минобороны РФ

Су-34 е другият важен самолет, тестван на учението. Той е специализиран за нанасяне на удари по наземни цели.

Разработката на самолета започва през 80-те, първият му полет е през 1990 г., но Су-34 е приет на въоръжение чак през 2014 г. Изтребителят може да носи до 12 000 килограма въоръжение, закачени на общо 12-те му пилона. Заради спецификата на мисиите му самолетът е брониран, а пилотската кабина е обвита с предпазна бронирана капсула с дебелина от 17 мм. Максималната скорост е 2 000 км/ч, а бойният радиус - 1 100 км.

Русия има около 130 бройки от Су-34.

Снимка: Shutterstock

В учението е участвал и МиГ-31БМ, който е трябвало да пази небето от удари с крилати ракети и набези на високоскоростни стелт самолети. Наред с това МиГ-31БМ е и платформа за изстрелване на хиперзвуково оръжие и изстрелване на антисателитни ракети.

Самолетът има максимална скорост ограничена на 3 000 км/ч. Технически е възможно МиГ-31 да лети със скорост около 3 700 км/ч, но това би изхабило твърде бързо ресурса на двигателя. Максималната височина, на която може да лети изтребителят е 20 600 метра.

Русия разполага с 30 модернизирани бройки от МиГ-31.

Ту-22М3

Снимка: Wikimedia

В учението ключова роля е играл и свръхзвуковия бомбардировач Ту-22М3. Самолетът е дълбока модернизация, на дебютиралия през 1962 година съветски Ту-22.

Максималната скорост е увеличена до 2531 км/ч, а радиусът до около 7000 км. Празното тегло на самолета е 58 тона, а максималното му допустимо тегло е 126 тона.

Ту-22М3 не е малък самолет, като дължината му е малко над 42 метра. Тъй като крилата му са с променлива геометрия, при максималния си размах те имат дължина от 34.3 метра, но тъй като могат да се прибират, то и размахът им може да намалее до 23.3 метра.

Днес основното въоръжение на самолета продължава да включва противокорабната ракета Х-22, но в арсенала влизат още ракетите: Х-15, Х-32 и Х-55.

Интересно е, че Ту-22М3 е може би един от малкото съвременни самолети, които имат защитно оръдие, разположено в края на самолета (почти до двигателите).

Към днешна дата Русия разполага с 69 бройки от бомбардировача.

Обновените танкови сили

Използването на голямо количество бронирани сили е част от съветската военна традиция, наследена от Русия и Беларус. Въпреки това последните десетилетия показаха, че танкът е доста уязвим в градски сражения, както и при преминаването през планински проходи и гористи местности. Екип от двама души, въоръжен със сравнително евтини ракети, може да унищожи бронирана машина за десетки милиони долари.

Отчитайки опита си от Чечня, където Русия губи значително количество танкове, Москва променя стратегията си и започва да модернизира своите тежки бронирани машини с акцент върху защитата от ракети и снаряди. Наред с това се обновява и арсенала от леки танкове.

По време на "Запад 2021" бяха изпробване най-новите бронирани машини, които макар и базирани на съветски технологии от миналия век, разполагат с доста иновации.

БМД-4М

Снимка: Wikimedia

БМД-4М е лек танк-амфибия. Това е най-модерната масова бронирана машина, която десантните части на руската армия могат да спускат с парашут от самолети. Въоръжението включва 100-милиметрово и 30-милиметрово оръдие, като първото има боекомплект от 34 снаряда, а второто от 500.

По асфалт максималната скорост е 70 км/ч, а по пресечени местности - 45 км/ч. БМД-4М е амфибия и може да плава със скорост от 10 км/ч, както и да превозва до 5 пътника.

БМД-4М има и версия с 125-милиметрово танково оръдие, а платформата е от голямо значение за Руската армия, тъй като позволява бързо разгръщане и осъществяване на изненадващи и масирани десанти в тила на врага.

Модернизиран Т-80

Снимка: Wikimedia

Русия е тествала и как се справят модернизираните Т-80 в условията на форсиране и десант при топъл климат.

Експертите отбелязват, че обновеният Т-80 е изключително удачен за бойни действия в най-северните части на страната. Това се дължи на газотурбинния му двигател, който може да стартира веднага и не се влияе от екстремно ниските температури. Той е подобрен спрямо оригиналния агрегат и има мощност от 1 250 к.с. Модернизацията залага на нова реактивна броня "Реликт" и модернизирани стрелкови системи, взети от Т-90.

Оръдието е 125-милиметрово, а с него е сдвоена 7,62-мм картечница ПКТ, а за стрелба по въздушни цели отвън на куполата е монтирана 12,7-мм зенитна картечница НСВТ, с която стреля командирът на танка.

Обновеният Т-80 разполага още с активна защита "Арена-М", която трябва да неутрализира противотанкови управляеми ракети.

Т-72Б3

Снимка: Минобороны России

Обновеният Т-72Б3 разполага с високо автоматизирана система за стрелба, по-усъвършенствани 125-милиметрови оръдия, нови високоенергийни боеприпаси и последното поколение на динамична защита "Реликт".

Машината има нови панорамни системи за топлинно виждане. Системата за прицелване разполага с лазер и е допълнена от компютър изчисляващ балистиката на изстреляния снаряд.

Двигателят на танка също е нов, като е съчетан с автоматична трансмисия . Мощността е 1 130 к.с., а с един резервоар машината може да измине 550 км. Руснаците са инсталирали и ново окачване, което не само да подобри офроуд характеристиките на танка, но и комфорта на екипажа.

На практика T-72B3M става много сходен с Т-90. По някой параграфи, като новата динамична защита и по-мощният двигател, ъпдейтнатия Т-72 води пред Т-90.

Финалният удар

"Запад 2021" демонстрира каква би била основната стратегия при конфликт с НАТО - удари с балистични ракети. Една подобна война със сигурност би довела до размяната на удари с ядрени междуконтинентални ракети. По време на учението обаче са демонстрирани конкретни тактически способности.

Искандер-М

Снимка: Минобороны РФ

Пред погледите на президентът на Русия Владимир Путин и руския военен министър Сергей Шойгу е бил изстрелян ракетния комплекс "Искандер-М". Целта - поразяването на противниковия командващ щаб.

С конвенционална бойна глава "Искандер-М" може да унищожи зона от 25 квадратни километра. Обсегът е 500 километра, а ракетата има версия и с ядрена бойна глава.

Освен висока точност, комплексът се отличава и с факта, че ракетите му не могат да бъдат прехванати от съществуващите средства за ПРО и ПВО. Голяма част на полета се случва на височина 50 км извън зоната на действие на повечето зенитни системи.

Един комплекс "Искандер-М", разположен в Калининградска област би могъл да нанесе удар по Берлин, а в обсега му влиза цялата територия на Полша.