На 9 май в Москва, Санкт Петербург и още 26 големи руски града с военни паради ще се чества 77-та годишнина от победата на Съветския съюз над нацистка Германия във Великата отечествена война.

В парадите ще участват близо 65 000 души, ще бъдат показани около 2400 бройки военна техника, както и над 460 летателни апарата, съобщава министерството на отбраната в Москва, цитирано от "Росийская газета".

Министерството представя на сайта си интерактивна карта на местата, където на 9 май ще отекнат артилерийски салюти. В Москва за салюти и фойерверки ще се използват над 70 пускови установки и повече от 11 000 единици пиротехника, добавя вестникът.

Какво ще видим на Червения площад

В Парада на победата на Червения площад в Москва ще участват 11 000 души и ще бъдат демонстрирани 131 модела оръжия и 77 летателни апарата, посочва "Известия".

Вижте какви оръжия ще преминат по Червения площад на 9 май >> >> >>

Въздушната секция ще отвори най-големият транспортен хеликоптер в света Ми-26. В небето над Москва зрителите ще видят хеликоптери Ка-52, Ми-28Н, Ми-24, Ми-8.

Летателната част на парада ще включва стратегическите ракетоносци Ту-160 и Ту-95МС, най-бързият съвременен изтребител МиГ-31, а също така многоцелевият изтребител от пето поколение Су-57.

В тазгодишния парад за "Деня на победата" ще участва специалният самолет на "Страшния съд" Ил-80 на Путин. На практика той е въздушен бункер, от който може да се заповяда изстрелване на ядрени оръжия.

Авиационни групи за висш пилотаж "Витязи" и "Стрижи" ще оформят буквата Z във въздуха. Самолетите, на които те летят са Су-35 и МиГ-29.

Въоръжените сили на Русия ще покажат танкове Т-72Б3М, Т-90М и най-новите Т-14 "Армата". Зрителите ще видят за пръв път реактивни системи за залпов огън "Торнадо-Г".

Ще бъдат показани ракетни комплекси "Искандер-М" и междуконтиненталната балистична ракета "Ярс".

ПВО частта ще включва С-400, "Бук-М3" и "Тор-М2", а на парадът ще видим и бойни роботи "Уран-9".

Техника, която не воюва

През последното десетилетие Москва отдели милиарди долари, за да се сдобие с нови оръжия.

Част от тях са замислени да бъде използвани единствено при Трета световна война - комплексите "Ярс", "Сармат" и дори много от хиперзвуковите оръжия са създадени основно с цел сдържане на противника и гарантиране на ядрените способности на Русия. Логично е, че няма как да видим видим тази техника на бойното поле в Украйна.

Не такава е ситуацията с най-новия руски танк Т-14 "Армата", стелт самолета Су-57, безпилотниците "Охотник" и бойният бронетранспортьор Т-15.

Стелт дронът "Охотник" и Су-57

Снимка: Mil.ru

Това са най-новите руски бойни машини, снабдени с редица модерни системи. Танковете "Армата" са с необитаем купол, а екипажът е поместен в защитена капсула, Т-15 е много надежден бронетранспортьор, който също има дистанцонно управляем боен модул. Су-57 има ниска радарна забележимост и висока маневреност, като той може да работи заедно със стелт дрона "Охотник".

Тези оръжия, създадени за преки бойни действия, не вземат участие в конфликта в Украйна.

Най-честото обяснение е, че бройките им са твърде малко, за да могат да окажат съществено влияние на бойното поле, като цената им е доста скъпа. Междувременно загубата само на един стелт самолет Су-57 или танк "Армата" би бил голям удар за Кремъл.

Т-14 "Армата"

Снимка: © Inlogic Software s.r.o.

На първо място Украйна би пленила унищожената машина и най-вероятно би я пратила за изучаване в САЩ. Това може да "нулира" много от вложените в проектите средства. Пропагандният удар за Москва също би бил огромен.

Експертите обясняват, че стратегията за модернизация на руската армия, не е била изпълнена по най-добрия начин. Оказва се, че милиардите отделени за ново оръжие са на практика неизползваеми в най-голямата война, която Русия води след ВСВ.

Според аналитиците би било много по-добре армията да няма нови оръжия, но парите да се вложат в тренировки и мотивация на наличния й състав. Милиардите са можели да бъдат използвани и за ъпгрейд на наличната техника.

Оказва се, че Русия често воюва с танкове Т-72, които са произведени в края на 80-те години на миналия век. Част от отговарящите за бойната техника са излъгали ръководителите си за нейното добро състояние и складова наличност, което също е допринесло за боксуването на руските бойни планове в Украйна.

Използваните Т-72 в Украйна не винаги са от най-новите модернизации

Снимка: Минобороны России