Руският оръжеен концерн "Калашников" разкри, че принцеса Лея от оригиналната трилогия на "Междузвездни войни" стреля с реално съществуващ съветски пистолет.

Става дума за съветския малокалибрен пистолет "Марголин", които е с вграден дулен компенсатор и се произвежда между 1948 и 1991 година.

Пистолетът се използва от съветските световни и олимпийски шампиони, като предназначението му е само за спортна стрелба, защото има малка стопираща сила и ниска дулна скорост. За сметка на това, пистолетът е много лек и точен.

За стрелба се използват удължени патрони с периферно възпламеняване от 5,6мм калибър. След 50-те години на миналия век пистолетът се стандартизира и работи с нормалния .22-калибров патрон.

Вижте снимки >> >> >>Може би най-интересният факт около пистолета "Марголин" е свързан с неговия конструктор - Михаил Марголин. Той ослепява напълно на 18-годишна възраст, когато е ранен в главата по време на Гражданската война в Русия през 1924 г. Лекарите по чудо спасяват живота му, а след изписването му, Марголин започва да изучава конструкцията на множество оръжия - само с допир.

По-късно Марголин успява да постъпи на работа в оръжеен завод, а уникалният му талант бързо е оценен. Непосредствено след края на войната, слепият конструктор успява да създаде едно "мирно" огнестрелно оръжие, ставащо единствено за спортна стрелба. За това си постижение, той е награден с медал.

Скоро пистолетът "Марголин" става изключително популярен и извън СССР, като с него се "въоръжават" дори и българските клубове по спортна стрелба. Той не остава тайна за запада, където също оценят качествата му.

Едно от изобретенията на Марголин е свързано с мерните прибори на оръжието, като разработеният от него дизайн по-късно е възприет и в АК-47.

Интересната форма на пистолета се харесва на екипа на оригиналната трилогия на "Междузвездни войни".

Оказва се, че "Марголин" изглежда изключително добре в малките ръце на Кери Фишър, станала известна като принцеса Лея. Люк Скайуокър също използва "съветският бластер" - оръжието се използва само от силите на "Бунтовниците".